Annons

Jan Söderqvist:Omslagspojke för ”litterär pedofili”

Under strecket
Publicerad

I dessa tider av ideliga Pippi-hyllningar skulle jag i all ödmjukhet vilja lyfta fram en annan, mer än dubbelt så gammal liten litteraturflicka, nämligen den kavata Alice som en solig eftermiddag följer en stressad kanin ner i ett hål i marken och som där nere i underjorden – och senare även på andra sidan av en spegel – upplever de märkligaste äventyr i märkvärdigt sällskap.
För i år är det ju 150 år sedan ”Alice’s adventures in Wonderland” gavs ut för första gången, något som faktiskt uppmärksammas på sina håll i världen, om än inte i våra frostbitna trakter.
Och jag skulle, apropå Alice, vilja skriva några rader om läsandets glädje, vilket jag kan tycka att det skrivs alldeles för litet om. Så fantastiskt roligt jag har haft genom åren – och fortfarande har – tillsammans med Alice. Med barnen och utan.

**I så fall skulle **jag även skriva något vackert om hur språket hos Alice i hög grad lever sitt eget liv, hur orden liksom oscillerar likt elementarpartikelfysiska cheshire-katter mellan flera olika tillstånd samtidigt, vilket tillför närmast oräkneliga dimensioner åt den överrika texten. Och jag skulle inflika att det inte var konstigt att James Joyce smög in referenser till Alice på flera ställen i den drömskt expansiva språkpuddingen ”Finnegans wake” (”Alicious, twinstreams twinestraines, through alluring glass or alas in jumboland …” etcetera).

Annons
Annons
Annons