Annons

Området som grannarna gör allt för att slippa äga

Igår bloggade jag om Frans Josefs land, en ögrupp som under flera decennier efter att den upptäcktes var neutral mark eftersom ingen stat brydde sig om att kolonisera den. Dagens fråga tar vid där gårdagens slutade – finns det fortfarande sådana områden? Går det att hitta länder som inte lyder under någon stat?

Under strecket
Publicerad

Bir Tawil ligger mellan Egypten och Sudan. Hala'ib-triangeln visas på bilden till höger om Bir Tawil.

Foto: David Crigger/TTBild 1 av 2

Jeremiah Heaton och hans dotter prinsessan Emily är några av dem som gör anspråk på Bir Tawil. På bilden syns också den nationsflagga som de skapat åt landet.

Foto: David Crigger/TTBild 2 av 2

Ja, det gör det. Praktexemplet är Antarktis, där flera stater visserligen har territoriella anspråk, men utan att detta backas upp av militära medel (de få invånarna är forskare på forskningsstationer) och utan att kraven blivit allmänt erkända av världssamfundet. Men även om vi vänder oss mot områden utanför obeboeliga polarvidder går det faktiskt att hitta territorier som ingen vill ha. Det största och kändaste exemplet är Bir Tawil, ett drygt 2 000 kvadratkilometer stort ökenland vid gränsen mellan Egypten och Sudan. Det är, och har såvitt vi vet alltid varit, obebott, och varken egyptierna eller sudaneserna vill ha det. Faktum är att det sedan länge har pågått en diplomatisk fejd om vem som skall slippa äga Bir Tawil.

Bakgrunden är, som så ofta när det gäller afrikanska gränskonflikter, de gränsdragningar med linjal som gjordes på europeiska skrivbord under imperialismens glansdagar. Storbritannien tog kontroll över både Egypten och Sudan, och även om regimen i Kairo (och indirekt London) i praktiken kontrollerade hela detta område ville man ha en teoretisk gräns mellan vad som var Egypten och vad som var Sudan. År 1899 beslöts att gränsen skulle löpa längs den 22:a breddgraden – en typisk linjalgräns, som ignorerade lokala sedvanor och praxis.

Annons
Annons
Annons