Annons
X
Annons
X

”Omöjligt hitta politisk lösning på USA:s kris”

USA behöver öka sin inflation kraftigt för att få ner statsskulden. Det säger den amerikanske stjärnekonomen och nobelpristagaren Paul Krugman i en exklusiv intervju med SvD Näringsliv.

På frågan hur han tror att Kina skulle reagera på det, blir svaret: “Varför skulle vi bry oss? Vi behöver inte Kina”.

[object Object]
Paul Krugman i samband med ett besök i Stockholm i augusti 2011. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Det är en av världens mest inflytelserika ekonomer som är på tillfälligt Stockholmsbesök. Paul Krugman är professor på det prestigefyllda Princeton-universitetet och skriver regelbundet krönikor i New York Times. 2008 mottog han Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, i dagligt tal ofta kallat Nobelpriset i ekonomi, något som inte direkt minskade kändisstatusen.

Paul Krugman är inte rädd för att sticka ut hakan, och i intervjun med SvD Näringsliv gör han det igen. Han drar en lång drapa om att USA har ett dysfunktionellt politiskt system, att tea-party rörelsen och det republikanska partiet har gjort det helt omöjligt att hitta en politisk lösning ut ur krisen.

– Obama skulle kunna föreslå en lag som går ut på att hedra moderskapet, och kongressen hade fortfarande röstat ner den. De är emot allt utom skattelättnader för höginkomsttagare. Det skulle vara självbedrägeri att föreslå åtgärder när vårt politiska system inte fungerar, säger Krugman och förklarar att allt ansvar därför hamnar på centralbanken Federal Reserve och att de behöver pumpa in mer pengar i systemet genom ett nytt stimulanspaket.

Annons
X

– Det behövs ett QE3. Men de skulle även kunna köpa mer tillgångar, garantera att räntan hålls nära noll långt efter 2013 som redan utlovats, men framförallt måste de se till att få upp inflationen, säger Paul Krugman och tillägger ett rätt spydigt “men jag är inte säker på om Ben Bernanke har mod nog till det”.

Tanken med att få upp inflationen är att minska värdet på den amerikanska statsskulden som uppgår till 100 procent av BNP, och att på så sätt flytta över smällen till långivarna. Det finns framförallt en nation som skulle förlora på det – Kina, som sitter på stora mängder amerikanska statspapper.

Hur tror du Kina skulle reagera på en sådan medveten strategi?
– Ärligt talat förstår jag inte varför vi skulle bry oss om det. Vi har hur mycket sparpengar som helst i USA, vi behöver inte Kina. Ska jag vara ärlig så tycker jag att det vore bra om de slutade köpa våra obligationer.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Läs en längre intervju med Paul Krugman i SvD Näringsliv på lördag.

  Annons
  Annons
  X

  Paul Krugman i samband med ett besök i Stockholm i augusti 2011.

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X