Annons

Omöjligt blunda för kommunismens brott

Under strecket
Publicerad

socialdemokraterna | Ohly i regeringen
För ett tag sedan fick jag brev från en läsare som berättade att han hade flytt till Sverige med sina föräldrar 1944:
Min far var advokat, s k borgare, en av grundarna av det estniska hemvärnet på 30-talet. Det var hans ”brott” för vilket han arresterades vid den första sovjetiska ockupationen 1941, lyckades fly kort före arkebusering, nästa gång fasttagen för deportation till Sibirien, räddad av min morbror som var överläkare som ”gick fri” (sovjetmakten behövde läkare). En av mina nära släktingar 20 år, scoutledare (det var hans brott) arkebuserades 1941. Min farbror, bonde, som ägde fem kor blev 1949 deporterad till Sibirien vid den andra stora deportationsvågen. Stalin kallade dessa för kulaker (storbönder). Detta är bara ett litet ”smakprov” ur min närmaste krets.

Jag kom att tänka på brevet när jag såg Lars Ohlys glada flin i TV4:s partiledardebatt häromveckan. Han kallar sig inte längre kommunist, men han är fortfarande kommunist. Ohly hyser samma åsikter
som tidigare. Jag vet inte om det är brist på inlevelse eller intellektuell blockering som gör oförmågan att förstå kopplingen mellan kommunismens teori och praxis. Men något är det.

Annons
Annons
Annons