Annons

Hon vars hjärta var som mittOmöjlig kärlek ämnet för Greiders romandebut

Dan Andersson (1888–1920) och Göran Greider.
Dan Andersson (1888–1920) och Göran Greider. Foto: Alamy/Emma-Sofia Olsson

Sextio år fyllda och fyrtio år efter sin diktdebut publicerar Göran Greider en första roman. ”Hon vars hjärta var som mitt” är ett kärleksbrev till relationen mellan arbetarsonen Dan Andersson och Östermalmsflickan Märta Larsson.

Under strecket
Publicerad

Dan Andersson.

Foto: www.alamy.com
Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Det är något särskilt med de kvinnor som författare låter bli att gifta sig med. Shakespeare hade ett av allt att döma tryggt och lyckligt äktenskap (han testamenterade till exempel en av sina bättre sängar till frun Anne Hathaway), men det är ”the dark lady” som figurerar i hans sonetter och därmed i hans litterära eftermäle. När Göran Greider nu skriver bok om Dan Andersson är det med anledning av ytterligare en sådan där mystisk flicka som påverkat poetens diktning och likt en planet x styrt om hans bana. 

Dan Andersson, arbetarförfattare och poet från Dalarnas finnmarker, i de breda folklagren särskilt känd för dikten ”Omkring tiggaren från Loussa” (som är flitigt tonsatt), gick tragiskt bort 32 år gammal efter att ha förgiftats av lusmedel på ett hotell där man inte hade vädrat ordentligt. Vid sin död var han gift med lärarinnan Olga Turesson, men före äktenskapet var han djupt förälskad i studentskan Märta Larsson, en ung kvinna från en förmögen, frireligiös Stockholmsfamilj som han hade träffat 1914 på Brunnsviks folkhögskola. Klasskillnader, föräldrar och Anderssons brist på stabil försörjning kom dock emellan paret, och av deras kärlekshistoria återstår nu bara en packe brev och en och annan dikt (till exempel den välkända ”Minnet”). Det är de där breven som inspirerat Göran Greider att skriva den biografiska romanen ”Hon vars hjärta var som mitt”.

Annons
Annons
Annons