”Omodernt när Moderaterna vill ha Österleden”

När utsläppen inte minskar och stockholmare dör som följd av dålig luftkvalitet, är det minst sagt otidsenligt att propagera för nya stora motorvägar. Det skriver Lorentz Tovatt (MP) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Lorentz Tovatt

Foto: Tomas Melin
Annons

I en illa underbyggd artikel av Niklas Wykman visar sig Moderaterna från sin gamla och gråa sida. Till varje pris är det bilens framfart som ska stå i centrum. Klimatet, trängseln och stadsmiljön får komma i andra hand. MP och S i Stockholm gör tvärt om helt rätt som prioriterar kollektivtrafik framför finansieringen av det stora motorvägsprojektet Österleden.

Argumentationen haltar när Wykman ska förklara varför enorma summor pengar ska spenderas på Österleden (nu för tiden kallad Östlig förbindelse). Miljö samt trängsel framförs som argument, men knappt med en mening förklarar Wykman hur en stor motorväg skulle bidra i arbetet för en bättre miljö eller för minskad trängsel. Det är anmärkningsvärt att benhårt stå på sig i en sådan argumentation eftersom så gott som all forskning och evidens världen över pekar på att nya motorvägar leder till mer trafik och därmed sämre miljö och fortsatt trängsel.

Annons
Annons
Annons