Annons

Hans-Roland Johnsson:Omläsning är en hyllning till läsakten

Det finns många skäl till omläsning av litteratur, som till exempel att återuppleva en positiv känsla eller stämning. Men det kan också vara nödvändigt för att få grepp om och försöka förstå mer komplexa verk.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Frågan varför vi över huvud taget läser skönlitteratur har ofta diskuterats. I ett längre, evolutionistiskt, perspektiv förklaras vanligtvis fiktiva berättelser som betydelsefulla för att skärpa människans kreativa tänkande och därigenom förbättra hennes anpassningsförmåga till sin omgivning genom att de lär henne att föreställa sig sådant som inte är men som skulle kunna vara fallet. I ett kortare perspektiv besvaras frågan med hänvisning till den speciella njutning som estetiska kvaliteter skänker läsaren samt till de unika moraliska insikter och psykologiska kunskaper som bara god litteratur antas kunna förmedla om andra människor, kulturer och epoker.

Bland de faktorer som påverkar valet av en skönlitterär bok framför en annan finner vi tidigare kännedom om författaren, rekommendationer från vänner, fördelaktiga recensioner, en lockande omslagsbild eller att boken i fråga är en present. Till vår hjälp att hitta rätt i bokhandelns och bibliotekens överrika utbud av modern och äldre litteratur från när och fjärran finns också handböcker som, exempelvis, Göran Häggs ”1001 böcker du måste läsa innan du dör” eller den nyligen utkomna ”Why read Moby Dick” av Nathaniel Philbrick.

Annons
Annons
Annons