Omistligt och ”ohämmat självutlämnande”

Lisa Taddeo, Patrick Radden Keefe och Caroline Hainer.
Lisa Taddeo, Patrick Radden Keefe och Caroline Hainer. Foto: Atlantis/Phil Montgomery/Lars Pehrson

Nordirländsk terror, amerikansk ångest och svenska dickpics. SvD:s Adam Svanell tipsar om fem mycket läsvärda fackböcker.

Publicerad
Annons

Fransmannen Roland Barthes hade en förmåga att formulera precisa iakttagelser kring de mest allmänmänskliga fenomen. I klassikern ”Kärlekens samtal” var det korta fragment om kärlekens våndor och rus, språk och svårfångade natur. Den här boken, som bygger på dagboksanteckningar från de två åren efter hans mammas död, behandlar på ett liknande sätt sorgen; den osammanhängande, den kaotiska, den meningslösa, den som kommer i skov, ”som multipel skleros”. Värdefullt för alla som någon gång har känt sorg. Alltså alla.

Jag kan inte minnas ett enda tidigare tillfälle under de år jag intresserat mig för berättande journalistik då jag som läsare har glömt bort att en text är sakprosa, inte skönlitteratur. Men under Lisa Taddeos ”Tre kvinnor” händer det, flera gånger. Så väl gestaltat och genomarbetat är detta reportage om tre verkliga amerikanska kvinnors relationer, smärtor och begär.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons