Slå rot i förvandlingen. Gunnel Vallquists liv och livshållningOmistlig skildring av tänkaren Vallquist

Alva Dahl (f. 1985) publicerade senast den kritikerrosade ”Längtans flöde” (2019), för vilken hon mottog Karin Boyes litterära pris.
Alva Dahl (f. 1985) publicerade senast den kritikerrosade ”Längtans flöde” (2019), för vilken hon mottog Karin Boyes litterära pris. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Gunnel Vallquist ville inte förlora kontrollen över sitt liv och sitt arbete – något som märks i Alva Dahls initierade och intellektuella biografi över den katolska författaren och Akademieledamoten.

Under strecket
Publicerad
Gunnel Vallquist fotograferad 1982.

Gunnel Vallquist fotograferad 1982.

Foto: Leif R Jansson/TT
Annons

Gunnel Vallquist gillade inte oväsen. Det konstaterar Alva Dahl – i ett avsnitt som handlar om Vallquists drömmar om att bilda en eremitby för ogifta, barnlösa kvinnor – men hon gör det helt kort: ”Buller är det värsta Gunnel vet.”

Det är i sådana vardagliga detaljer, nedtecknade nästan i förbifarten, som personen Gunnel Vallquist framträder som tydligast. De är inte så många i Alva Dahls rika och initierade biografi, ”Slå rot i förvandlingen. Gunnel Vallquists liv och livshållning”, men när de dyker upp sprakar det till; små gnistrande påminnelser om det prosaiska livet bortom tro och arbete. Dahl påpekar återkommande att den allmänna uppfattningen om Vallquist var att hon var en cerebral, rätt sval personlighet och det här är en biografi som också den rör sig på det intellektuella planet snarare än i vardagsbestyren – mer ande än kött.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons