Omgiven av fiender – Navalnyj gäckar Putin

Den politiske aktivisten och bloggaren Aleksej Navalnyj vårdade efter giftattacken mot honom på ett sjukhus i Berlin.
Den politiske aktivisten och bloggaren Aleksej Navalnyj vårdade efter giftattacken mot honom på ett sjukhus i Berlin. Foto: Dmitry Lovetsky/AP

Han dömdes till tre och ett halvt års fängelse efter återkomsten till Ryssland. Vem är Aleksej Navalnyj – och varför är makthavarna i Kreml så rädda för oppositionsledaren?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

President Vladimir Putins ledande parti Enade Ryssland har kallats för en samling skurkar och tjuvar av Aleksej Navalnyj.

Foto: Mikhail Metzel/TT

Aleksej Navalnyj publicerade vittnesmål om korruption i vardagen, för att visa det ryska folket hur makthavarna i stället för att hjälpa medborgarna fyller sina egna fickor.

Foto: Jean-Francois Badias/AP

Aktivisten Aleksej Navalnyj har blivit gripen flera gånger. Här den 10 juli 2013 i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Frågorna hopar sig – kommer Navalnyj att kunna fortsätta gäcka de ryska makthavarna från fängelset?

Foto: Sergei Grits/AP
Annons

BRYSSEL Han har fängslats flera gånger, och förlorade nästan synen på ena ögat då en Kreml-trogen aktivist sprayade en frätande kemikalie i hans ansikte.

I augusti förra året förgiftades han av ett dödligt nervgift – ett attentat han knappt överlevde. Videoklippet där han hördes vråla i smärtor och dödsångest inifrån en flygplatstoalett spreds i hela världen och skrämde de mest luttrade av Rysslandkännare.

Annons
Annons
Annons