Annons
X
Annons
X

Skattefrihet ska stoppas: Portugal till förhandlingsbordet

Finansminister Magdalena Anderssons ambition att sätta stopp för skattefrihet för pensionärer i Portugal tas nu till en helt ny nivå. I dagarna skickar Finansdepartementet det formella brev som ska få Portugal till förhandlingsbordet.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson vill förhindra att svenska pensionärer ska kunna ta ut hela sin privata tjänstepension skattefritt genom att flytta till Portugal.
Sveriges finansminister Magdalena Andersson vill förhindra att svenska pensionärer ska kunna ta ut hela sin privata tjänstepension skattefritt genom att flytta till Portugal. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu tar finansminister Magdalena Andersson nästa steg i processen för att stoppa möjligheten för svenska pensionärer att ta ut hela sin privata tjänstepension skattefritt genom att flytta till Portugal. Detta är möjligt i dag genom skatteavtal som Sverige har med Portugal i dag, men som regeringen önskar förändra. Det har SvD tidigare rapporterat om.

Tjänstemännen på Finansdepartementet skickar i dagarna det formella brev till den portugisiska regeringen i en strävan om att omförhandla rådande skatteavtal.

– Vi har haft en inledande kontakt med en portugisisk kollega och följer nu upp detta med en formell kontakt för att lösa den uppkomna situationen, säger Claes Lundgren, jurist och ämnesråd på Finansdepartementet.

Annons
X

Vad vill man lösa?

Svenska regeringen vill täppa till möjligheten att ta ut privat tjänstepension, skattefritt i landet.

– Att se till att pensioner inte blir skattefria, säger han och förklarar att den exakta lösningen på detta ska diskuteras med Portugal, där ursprungspunkten är att pensioner i grunden inte ska vara skattefria.

Exakta detaljer om vad som står i brevet som Finansdepartementet skickar avslöjas inte. Men det är redan känt i Portugal att svenska regeringen vill täppa till möjligheten att ta ut privat tjänstepension, skattefritt i landet.

Sverige har skatteavtal med en rad olika länder och huvudsyftet med dessa avtal är att undanröja risken för dubbelbeskattning.

– Företag och privatpersoner ska inte beskattas i två stater för samma inkomster, men avtalen ska inte leda till att man inte beskattas alls i något land, säger Claes Lundgren och tillägger att han inte känner till något annat land som Sverige har avtal med, där pension blir skattefri för svenskar som flyttar dit.

Det nuvarande skatteavtalet som Sverige har med Portugal signerades 2002. Långt senare ändrades interna skatteregler i Portugal, vilka får följden att svenska pensionärer som bosätter sig i Portugal inte betalar skatt på tjänstepension från tidigare privat anställning. På andra typer av pensioner tas däremot skatt ut.

Skattefriheten för privata tjänstepensioner uppstod som en följd av att lagstiftning ändrats i Portugal och detta skedde efter att Sverige hade skrivit under det nuvarande skatteavtalet. Detta är enligt Finansdepartementet ett starkt skäl till att omförhandla det.

Om det var så att jag styrde över skattepolitiken i Portugal, så skulle detta vara borta i morgon.

I en tidigare artikel lovade finansministern att agera skyndsamt:

– Om det var så att jag styrde över skattepolitiken i Portugal, så skulle detta vara borta i morgon, sade Magdalena Andersson.

Hur lång tid omförhandlingen tar och när nya regler är på plats är svårt att bedöma, enligt tjänstemannen på Finansdepartementet som nu hanterar ärendet.

– Alla förhandlingar tar olika lång tid, det är svårt att säga när det kan vara på plats. Det är ju en annan stat inblandad, säger Claes Lundgren.

Han förklarar att när förhandlingarna är klara och ett ny skatteavtal är påskrivet, så ska detta godkännas av riksdagen.

– Det andra landet måste ju göra motsvarande i sitt parlament. Det är förs när båda staterna har gjort detta som ändringarna kan träda i kraft och bli tillämpliga, säger Claes Lundgren.

Gissningsvis kommer hela processen ta minst ett år.

– Även om vi förhandlar nu så är det osannolikt att det blir klart till årsskiftet, säger han.

Hur ställer sig regeringen i Portugal kring att förhandla om detta?

– Det vet jag inte. Det återstår att se vad vi får för svar på brevet som vi skickar, säger Claes Lundgren.

Annons

Sveriges finansminister Magdalena Andersson vill förhindra att svenska pensionärer ska kunna ta ut hela sin privata tjänstepension skattefritt genom att flytta till Portugal.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X