Annons
X
Annons
X

Omfattande fusk i assistansbranschen

Hundratals personer riskerar åtal efter Försäkringskassans granskning av 26 företag som ordnar personliga assistenter till brukare, skriver DN.

Av TT
(uppdaterad)

Att sätta dit fuskarna är det mest effektiva sättet att försvara rätten till personlig assistans, anser socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Kristersson (M) tycker att Försäkringskassans resultat hittills visar att den granskning som startades för knappt ett år sedan var rätt.

– Ju mer sådan verksamhet vi ägnar oss åt desto färre kommer att tycka att det är värt att försöka att fuska. Men jag tror att vi får räkna med att det alltid finns människor som systematiskt vill missbruka förmåner och dem ska vi gå väldigt långt för att komma åt, säger han till TT.

Annons
X

– Man ska hitta exakt de som fuskar och visa exakt hur det går till, just för att undvika ett allmänt misstänkliggörande av människor som använder assistansersättning på korrekta grunder, fortsätter ministern.

Av de 26 företagen som har granskats har polisutredningar inletts i ”strax under tio” fall, enligt Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

– Jag tycker att det är nedslående. Det är fruktansvärt att se hur så många bolag försöker sko sig på de mest utsatta, säger han till TT.

Vissa av företagen har varit med länge, andra är nystartade. Fuskandet sker på många olika sätt.

– Ingen länk i kedjan är fri från bedrägeri. Det finns allt från brukare som överdriver sitt behov till bolag som begår ekonomisk brottslighet, säger Borg.

När det gäller misstänkt människohandel handlar det om personer som hämtats från andra länder under förespegling att de ska få jobb.

Försäkringskassan uppskattar att ett par hundra miljoner kronor av assistansersättningen hamnar i fel fickor varje år.

Ett av de mest spektakulära av de uppmärksammade fallen med assistansfusk var en pappa i Skåne som tvingade dottern att spela autistisk och utvecklingsstörd. Han fick sedan assistanspengar från Försäkringskassan för den påstådda personliga assistansen på 14 timmar per dag. Den totala månadskostnaden landade på 96 824 kronor och sedan fusket avslöjats krävde Försäkringskassan mannen på 1,6 miljoner kronor.

En annan uppmärksammad fuskare lurade Försäkringskassan på drygt 5,8 miljoner kronor genom att i flera år kraftigt överdriva sina problem efter en pisksnärtskada. Under rättegången presenterades bevis för att mannen vandrat under en utlandssemester, att han seglat till havs och kört olika fordon. En tidigare flickvän vittnade också om att hon aldrig sett några tecken på funktionshinder.

Båda fallen har lett till fleråriga fängelsestraff.

I februari i år överlämnades en utredning till regeringen som slog fast att 9-15 procent av pengarna som betalades ut 2010 kan ha varit fusk eller felaktiga utbetalningar. Det skulle innebära flera miljarder kronor i felaktiga betalningar.

Utredaren Susanne Billum ansåg att Försäkringskassan bär ett stort ansvar för att pengarna hamnar fel och föreslog en lång rad regeländringar, bland annat att familjemedlemmar ska kontrolleras hårdare.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X