Annons
X
Annons
X

Omdiskuterat avdrag får stort stöd

Svenska folket gillar rot- och rutavdragen. Över 70 procent tycker att de ska vara kvar, visar en undersökning Sifo gjort för SvD:s räkning. Däremot väger det lika i opinionen när frågan gäller om avdragen ska omfatta fler tjänster eller inte.

I valrörelsen 2006 debatterades det borgerliga förslaget om det så kallade rutavdraget, avdrag för hushållsnära tjänster, stundtals hårt. Motståndarna kallade det bland annat för pigavdrag.

– Folk ska städa efter sig själva, det tycker jag gott, sade dåvarande statsministern Göran Persson till TT före valet 2006.

LÄS OCKSÅ:
Skatteverket varnar för kryphål i rutavdraget

Annons
X

Efter valsegern genomförde alliansregeringen avdraget vid halvårsskiftet 2007. Sedan dess har också ett avdrag för så kallade rot-tjänster, till exempel ombyggnad av bostäder, införts.

Fem år efter införandet har avdragen ett starkt stöd i den svenska opinionen. Sju av tio (71 procent) svenskar vill behålla avdragen. Endast en av tio (9 procent) vill avskaffa dem, visar en undersökning Sifo gjort på SvD:s uppdrag.

En majoritet av samtliga partiers väljare, utom Vänsterpartiets, tycker att avdragen ska vara kvar. Mest positiva till avdragen är Centerpartiets sympatisörer. Nästan alla (97 procent) vill behålla dem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag är positivt överraskad. Det är inte så många år sedan det var fult att anlita hjälp i hemmet om det inte var hemtjänst. Det känns väldigt bra att avdragen blivit så accepterade, att det finns ett så starkt stöd, säger Karin Nilsson, partiets skattepolitiska talesperson.

  Alla tjänar på att svarta jobb blir vita, att människor kommer från utanförskap till en fast anställning med lön.
  Henrik von Sydow (M)

  Henrik von Sydow (M), ordförande i riksdagens skatteutskott menar att undersökningen är ett ”kvitto på den breda folkliga förankringen för reformerna”.

  – Motiven gillas av svenska folket. Alla tjänar på att svarta jobb blir vita, att människor kommer från utanförskap till en fast anställning med lön, säger han.

  Bland de moderata väljarna vill nio av tio (91 procent) behålla avdragen. Också S-väljarna är positiva. Drygt sex av tio (64 procent) tycker att rut och rot ska vara kvar.

  – Det är populära reformer som vi tycker ska finnas kvar, även om vi vill se över om det går att rikta dem bättre mot barn- familjer och äldre, säger Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas gruppledare i finansutskottet.

  Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är inte särskilt förvånad över undersökningsresultaten.

  – Men hade man frågat om vad det kostar och vad man kan få för pengarna istället tror jag svaren faktiskt hade blivit annorlunda, säger hon.

  Bland vänsterpartisterna vill drygt två av tio (23 procent) behålla avdragen och nästan tre av tio (28 procent) avskaffa dem.

  Sifo har också ställt frågan om avdragen ska utökas till att gälla fler tjänster, exempelvis flytthjälp, ren läxhjälp (barnpassning som kombineras med läxhjälp tillåts i dag) och it-support.

  Där väger opinionen i princip lika, drygt fyra av tio (43 procent) vill att fler tjänster ska omfattas och nästan lika många (40 procent) vill inte det. Resten har ingen åsikt i frågan.

  Än så länge finns det inga rege-ringsplaner på att förändra avdragen.

  Inom Centerpartiet finns dock ett stämmobeslut om att rutavdraget bör omfatta it-tjänster i hemmen, till exempel installation av datorer.

  Partiet vill också att äldre ska få dra av 75 procent av arbetskostnaden istället för dagens 50 procent.

  – Men vi är inte framme med något skarpt förslag ännu, säger Karin Nilsson.

  Henrik von Sydow är tveksam till att utöka rut-avdraget till att också gälla it-support.

  – Det finns inte alls samma problem med svartarbeten i den sektorn. Jag tror att sysselsättningseffekten är begränsad med ett it-avdrag.

  Folkpartiet vill att både äldre och barnfamiljer ska få dra av 75 procent.

  – Vi får se vilka möjligheter det finns i budgeten för det, men på sikt så bör vi kunna nå dit, säger partisekreteraren Nina Larsson.

  Inom oppositionen finns flera förslag om att avdragen bör förändras. Miljöpartiet, som vill behålla båda, vill samtidigt att rot-avdraget ska ställas om.

  – Det är till rot mest pengar går. Vårt förslag är att det görs om till en klimat-rot där man får avdrag för energieffektivisering och då även för materialkostnaden. Vi vill också ta bort begränsningen när det gäller reparationer i hemmet, säger språkröret Åsa Romson.

  Socialdemokraterna vill förutom att rikta särskilt rutavdraget mer mot äldre och barnfamiljer också sänka taket i avdragen från 50000 kronor till 25000. Vänsterpartiet vill avskaffa rutavdraget och istället satsa pengarna på barnomsorg för föräldrar som arbetar på obekväm arbetstid.

  – Det skulle ge ungefär 15000 platser, säger Ulla Andersson.

  Sverigedemokraterna vill utöka rotavdraget till att gälla restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

  GRAFIK:
  Så tycker svenskarna om rut- och rotavdragen

  LÄS OCKSÅ:
  Skatteverket varnar för kryphål i rutavdraget

  Se till att vi har råd med varandra blog.svd.se Så tycker svenskarna om rut- och rotavdragen svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X