Omdiskuterad totempåle blir film

Under strecket
Publicerad
Annons

Idag har filmen ”Totem - the return of the G”psgolox pole” premiär på Etnografiska museet. Filmen skildrar historien om totempålen som 1929 fördes bort från Haislaindianerna i British Columbia av den svenska konsuln Olof Hansson. Han tog den med sig till Sverige där den nu står på Etnografiska museet.
I mitten av 1990-talet väcktes intresset för totempålen av indianerna som sett den avbildad i en tidning. Efter en lång debatt där händelsen beskrevs som ett kulturellt övergrepp beslutade den svenska regeringen att totempålen skulle återlämnas till sitt ursprungliga hem så snart man ordnat en förvaringsplats för den. Gemensamma ansträngningar pågår nu mellan Etnografiska museet och Haislaindianerna för att få fram pengar till ett hus.

– Vi letar finansiering för ett hus och är helt överens om att totempålen stannar här till vi hittat en lösning. Vi håller på att kontakta svenska hockeyproffs i Kanada för att se om de skulle kunna tänka sig att agera dragplåster till någon sorts välgörenhetsinsamling,
säger Anders Björklund, museichef. Alexandra Hernadi

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons