Recension

Venus boyzOmbytta roller i dragvärlden fascinerar

Under strecket
Publicerad
Annons

Simone de Beauvoir myntade en gång uttrycket ”Man föds inte till kvinna, man blir det”. Med den nya gender bender diskussionen skulle man kunna säga ”Man föds som pojke eller flicka, men sedan väljer man själv om man vill bli man eller kvinna.”
Drag queens, det vill säga män som klär ut sig till och ibland även lever som kvinnor, är numera välbekanta. Drag kings, kvinnor som klär ut sig till och ibland även lever som män är ett nyare eller åtminstone mera okänt fenomen. I Gabriel Bauers (kvinna) dokumentär Venus boyz får vi lära känna några av de kvinnor som prövar gränserna för var könsrollerna börjar och slutar på klubbar och i livet. Att de medverkande har roligt när de ”lever ut mannen i sig” på scenen är det ingen tvekan om. Det blir rena ”könseuforin”. Det är fascinerande att se hur blyga Mildred förvandlar sig till tuffa Dréd. När skäggprydde Dréd går ut på stan med den lättklädda vampen Luscious (alltså en kille) blir förvirringen och förtjusningen total. Den tyska artisten Bridge Markland tar ytterligare ett steg i könsupplösningen genom att låta stöddige Karl växla med fjompiga Angela. Mansgrisen visar sig ha bröst. Mansslukerskan visar sig vara skallig under peruken.

Engelska Diane Torr som också är självgode Danny King lär ut sina erfarenheter på kurser och tränar kvinnor i att ”ta rummet i besittning” som en man och att sluta le och be om ursäkt.
Mot slutet när konstnären och fotografen Del LaGrace Volcano introduceras är vi framme vid det tredje könet. Del LaGrace (en kvinna) spelar också gay man och uppträder som drag queen, alltså en kvinna utklädd till man utklädd till kvinna. Då börjar det verkligen gå runt i huvudet. Det avslutande partiet om transsexualitet med hormoninjektioner och operationer blir ett snäpp för mycket för denna korta film. Men Venus boyz ger verkligen oss heterosexuella, monogama konformister en del att tänka på.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons