Annons
X
Annons
X

Ombildningen ökar klyftorna

Det skiljer allt mer i plånboken mellan stockholmarna i de olika stadsdelarna, visar siffror från Stockholms stad. Enligt forskare hänger utvecklingen ihop med omvandlingen av hyresrätter.

När Viveka Zuhr bytte radhuset i Sollentuna till lägenheten på Södermalm hade hon en av de finaste bilarna i kvarteret. Sedan millennieskiftet har området bytt skepnad, säger hon. Nu gör hennes Renault ett blekt intryck bland stadsjeepar och sportbilar som står uppradade längs med trottoarkanterna i området runt Nytorget.

– När jag flyttade hit tyckte folk att jag bodde lite off. Då var det fortfarande småstadsaktigt och folk hejade på varandra, nu har det blivit mycket fler kafémänniskor, säger Viveka Zuhr.

Pengarna har vuxit till sig i centrum, ute i ytterförorterna har slantarna däremot blivit färre. Skillnader i plånboken har sedan 1991 blivit allt större hos invånarna i Stockholms 132 olika stadsdelsområden. Siffror från Stockholms stad/Sweco, som SvD tagit del av, pekar på att skillnaderna i medelinkomst har skenat sedan dess:

Annons
X

LÄS MER:
GRAFIK ÖVER SKILLNADERNA I STOCKHOLM

– Det är en indikation på att inkomstspridningen mellan stadsdelarna har ökat, säger Henrik Nilsson, konsult på Sweco.

I vissa stadsdelar har invånarna fått mer pengar i plånboken än i andra, som Jakob, Ålsten, Olovsund, Klara, och Södra Hammarbyhamnen som delvis förvandlats från industriområde till bostadsområde. Där har invånarnas lön ökat med i genomsnitt 45 procentenheter, i relation till medelinkomsten i Stockholm.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Myntets andra sida är miljonprogrammen; Bredäng, Kista, Vårberg, Sätra och Skärholmen, som hopräknat har sett en minskning av genomsnittslönen med 38 procentenheter.

  Roger Andersson, kulturgeograf på Uppsala universitet, säger att de ökade skillnaderna beror på att stockholmare med hög utbildningsnivå och inkomst har möjlighet att styra flyttlasset till attraktiva platser i stan med högt kvadratmeterpris, samtidigt som lågutbildade och låginkomsttagare i större utsträckning än tidigare förpassas till mindre attraktiva stadsdelar, som i sin tur har en längre boendekostad.

  Utvecklingen, som även kallas gentrifiering, har pågått länge, men accelererat i Stockholm under de senaste 20 åren.

  – Det har skett en sortering med en mindre blandning i Stock-holms innerstad än tidigare. I mina ögon beror det till stor del på ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter. När bostäder har övergått till att bli en marknadsvara har läget drivit upp priserna, säger Roger Andersson.

  Stadstullarna har dessutom blivit viktigare gränser för vad som är attraktivt och inte.

  Jonas Lindström, sociolog på Södertörns högskola, säger att bostadsadressen har blivit en starkare statusmarkör än tidigare, i takt med att industriområden förvandlats till fräscha kvarter, och sunkiga pizzerior bytts ut mot surdegsbagerier och sushirestauranger.

  Men enligt Jonas Lindström tittar inte höginkomsttagarna enbart på statusen och läget. De ibland flerdubblade priserna på bostadsrätter i Stockholm har även inneburit att höginkomsttagare ratar vissa områden just på grund av att där finns för många låginkomsttagare.

  – Det har blivit viktigare vilka man har som grannar, så om du äger bostaden blir du kanske ängsligare om den går upp eller ned i värde på sikt, och köper hellre en bostad i ett område med fler höginkomsttagare än låginkomsttagare, säger han.

  Ytterstadsborgarrådet i Stockholm, Joakim Larsson (M), säger att Stockholm i framtiden behöver bli en mer blandad stad.

  – Det är aldrig bra med stadsdelar som sticker ut, utan man vill att det i stadsdelen ska finnas personer som både tjänar mycket och lite, och en stad som är blandad. Det är inte så lätt, men det ska man försöka sträva efter, säger Joakim Larsson.

  Hur ska ni bryta trenden?

  – Kan man göra saker när det byggs, som genererar att människor med olika ekonomiska förmågor faktiskt kan bo jämte varandra, blir staden blandad. Det är något man ska eftersträva, men det handlar väldigt mycket om att det är blandade upplåtelseformer i stadens alla delar, och inte bara det ena eller det andra, det kan leda till att det blir väldigt stora skillnader mellan stadsdelarna.

  Vad gör ni rent konkret?

  – Till exempel tillåter vi ombildning i delar av staden som har stor majoritet av hyresrätter, medan vi inte längre tillåter ombildningar i innerstaden.

  LÄS MER:
  GRAFIK ÖVER SKILLNADERNA I STOCKHOLM

  Ökade skillnader mellan stadsdelarna svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X