Annons
X
Annons
X

Omar Mustafa förtjänar en ursäkt

Det är oacceptabelt att en person som är vald av en S-kongress tvingas avgå på grund av mediedrev och osaklig kritik från partikamrater. Vi kräver att S partiledning uttalar sitt förtroende för Omar Mustafa, skriver 29 socialdemokrater.

[object Object]
Omar Mustafa Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | S KRISHANTERING

Det är med sorg och vrede vi konstaterar att vår partikamrat Omar Mustafa tvingats lämna sitt uppdrag i partistyrelsen.

Vi som har arbetat nära Omar Mustafa eller följt hans arbete i det muslimska civilsamhället, vet att de fruktansvärda anklagelser om antisemitism, homofobi och kvinnohat som har riktats mot honom är grundlösa. Mustafa själv gick ut redan första dagen i Aftonbladet och dementerade kraftigt att han skulle hysa några sådana åsikter, ändå fortsatte kraven på ”avståndstagande”.

Själva sakfrågan försvann: Om det Omar Mustafa gjort är fel, är det då någonsin okej att bjuda in människor med rasistiska, homofoba eller kvinnofientliga åsikter för att föra debatt med dem? Som när Stina Dabrowski bjöd in Avpixlat till Publicistklubben? Eller som när samma Yvonne Ridley som Mustafa bjöd in till Muslimska familjedagarna, även bjöds in av Miljöpartiet till riksdagen? Eller som när Anders Selin från HBT-socialdemokrater satt i Palme-centrets styrelse och bjöd in Azzam Tamini, en av de personer som Mustafa nu får så stark kritik för att ha bjudit in?

Annons
X

Att Mustafa antas ha samma åsikter som sina inbjudna gäster, medan till exempel Dabrowski förutsätts vara immun mot Avpixlats idéer, är ett utslag av strukturell rasism inom och utom partiet. Partikamrater och journalister hade knappast så okritiskt spridit felaktiga uppgifter om dessa inte redan bekräftat deras egna föreställningar om muslimer.

Det finns olika teorier om hur man bäst bemöter meningsmotståndare. Genom att sätta sin tillit till dialogens kraft, eller genom att vägra kontakt med dem för att hindra dem att sprida sitt budskap. Social-demokraterna har oftast valt den förstnämnda vägen. Många är de organisationer vi har haft kontakt med som har haft djupt obehagliga åsikter på vissa -områden. Mustafa valde samma väg och för det har han redan bett om ursäkt.

Här borde drevet ha tagit slut. I stället dök rena påhitt upp, som att Mustafa skulle ha miljoninkomster, att Mustafas önskan om en flygförbudszon över Gaza egentligen var en önskan om att bomba Israel, eller påståenden om att Islamiska förbundet skulle ha en ”familjestadga” som påbjöd olika legal status för män och kvinnor. Någon sådan stadga existerar inte. Den text som åsyftas ingick i en grupp översatta artiklar som gav olika teologiska tolkningar av islam.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Mona Sahlin anklagade Mustafa för att ha kommit med antisemitiska uttalanden hade källkritiken redan tackat för sig och avlägsnat sig från scenen.

  När medier rapporterar att Stefan Löfven ska ha krävt att Mustafa skulle välja mellan ordförandeskapet i sitt samfund och partiet, öppnar sig nya frågor. Är det möjligt att vara aktiv i Social-demokraterna och samtidigt ha en trosuppfattning? Vad sänder den här typen av ultimatum för signal till alla som är engagerade i andra intresseorganisationer?

  Det finns i dag en ung framtidsinriktad folkrörelse som engagerar tusentals muslimer i Sverige. Varför skulle de vilja stödja Socialdemokraterna efter det här? Som Ulf Bjereld skriver på sin blogg: ”Omar Mustafa är en muslimsk ledare som i en ofta konservativ kontext väljer att driva de frågor han som social-demokrat tror på, däribland homosexuellas rättigheter, kamp mot antisemitism och kamp för jämställdhet. Om han inte är välkommen i partiet, vem är då välkommen?”

  Vi ser det som oacceptabelt att en person som är demokratiskt vald av en ordinarie kongress tvingas avgå på grund av ett mediedrev och osaklig kritik från partikamrater. Vi kräver att Socialdemokraternas partiledning tar avstånd från de anklagelser som riktats mot Mustafa och uttalar sitt förtroende för honom. Vi kräver även att de som okritiskt publicerat osakliga uppgifter om Omar Mustafa ber honom om ursäkt.

  KATINA STAF

  sammankallande i Stockholms arbetarekommuns valberedning

  JOEL ENSJÖ

  ordinarie ledamot Stockholms arbetarekommun

  LINNEA BJÖRNSTAM

  förbundsstyrelseledamot Socialdemokratiska kvinnoförbundet

  EMMA LINDQVIST

  ledamot kommunfullmäktige Stockholm

  AMNE ALI

  ordförande SSU Stockholm

  ROBERT JOHANSSON

  vice ordförande SSU Stockholm

  RANA CARLSTEDT

  ledamot kommunfullmäktige Stockholm

  PETER BURSTRÖM

  ledamot SSU:s förbundsstyrelse

  RIAD ALIEFENDIC

  ledamot SSU:s förbundsstyrelse

  LAWEN REDAR

  ersättare Stockholms arbetarekommuns styrelse

  KRISTOFFER HERNBÄCK

  ersättare i Stockholms arbetarekommuns styrelse

  MATTIAS VESPÄ

  förbundssekreterare SSU 2005–2011

  TALLA ALKURDI

  presidieledamot Socialdemokratiska studentförbundet

  ANNA ARDIN

  styrelseledamot Hjärta – troende socialdemokrater

  LOVISA ANDERSSON

  styrelseledamot Hjärta – troende socialdemokrater

  JON BERGEÅ

  styrelseledamot Hjärta – troende socialdemokrater

  ALEXANDER AKHLAGHI

  styrelseledamot Hjärta – troende Socialdemokrater och ordförande för Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm

  CLAES MUSCHKIN

  ledamot Fackliga utskottet Stockholms arbetarekommun

  EMIL SVENSSON

  ersättare (S) Idrottsnämnden Stockholm

  JONAS BERGSTRÖM

  ordförande Ung Kristen Vänster

  MARTA AXNER

  styrelseledamot International League of Religious Socialists

  ANTON LANDEHAG

  f d ordförande Ungdom mot rasism

  EMMA ALMGREN

  redaktionsmedlem Tiden

  GUSTAV JOHANSSON

  f d vice ordförande Sveriges ungdomsråd 2009–2012 och f d styrelseledamot LSU 2011

  MAJA NORDSTRÖM

  Laboremus

  YASMIN HUSSEIN

  Laboremus

  DANIEL CARLSTEDT

  Handels-sossen Stockholm

  MIKAEL HEDSTRÖM

  styrelseledamot Örgryte-Härlanda Socialdemokratiska krets, Göteborg

  CHRISTOFFER IVARSSON

  socialdemokrat Lund

  Annons
  Annons
  X

  Omar Mustafa

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X