Den uppfinningsrika planetenOm vi härmar naturen kan vi rädda den

Korallrev är livsviktiga för haven, men är hotade. I sin bok lyfter Fredrik Moberg fram möjligheter som finns att gör vår planet friskare.
Korallrev är livsviktiga för haven, men är hotade. I sin bok lyfter Fredrik Moberg fram möjligheter som finns att gör vår planet friskare. Foto: Jacob Asher/TT

Naturen kan lära oss hur vi ska hantera de utmaningar vi står inför. Genom att efterlikna naturens bästa lösningar går det att hushålla med resurser och energi. Torbjörn Elensky läser en bok som väcker visst hopp.

Under strecket
Publicerad
Fredrik Moberg.

Fredrik Moberg.

Foto: Maria Rosenlöf
Annons

Korallrev utgör livsmiljö för en fjärdedel av alla marina arter, men täcker bara 0,1 procent av världshavens bottnar. De är unika miljöer, som är livsviktiga för livet i haven. Havsförsurning, ökad UV-strålning på grund av förtunnat ozonskikt, uppvärmningen av haven och överfiske såväl som utsläpp hotar emellertid deras överlevnad.

Forskare och dykare som arbetar kring korallreven kan drabbas av ”reef-grief”, korallrevssorg, inför upplevelsen av hur de sakta dör inför våra ögon. Samtidigt är korallreven viktiga förebilder för hur vi kan ordna världen på ett mera cirkulärt och klimatsmart sätt, genom återvinning av avfall, utnyttjande av alla slags resurser och samarbete mellan olika slags havslevande varelser. Filmen ”Hitta Nemo” gjorde den här miljön älskad av all världens barn – men bidrog också till överfiske av clownfiskar till deras akvarier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons