Ledare

Linda Nordlund:Om våldtäktsmännen är offer, vad är då flickan?

En 14-årig flicka våldtogs av två skolkamrater i maj, och i december föll domen: den ene pojken, som var över 15 år när våldtäkterna skedde, dömdes till 100 timmars ungdomstjänst, den andre, yngre pojken lämnades till socialtjänsten.

Under strecket
Publicerad

En 14-årig flicka våldtogs av två skolkamrater i Lund. Pojkarna har dömts i tingsrätten – men får gå kvar på skolan. Flickan vågar inte gå dit.

Foto: Pawel Flato/TT
Annons

Båda förövarna får gå kvar i skolan i Lund, medan flickan ”undervisas på annat håll”. Enligt rektorn är ”alla tre på sätt och vis offer i det här.” (Sydsvenskan 6/3). ”Killen som nu blivit dömd har ju fått ett ganska kännbart straff och är på det sättet ett offer” tyckte rektorn. Det är ett avslöjande resonemang.

Högstadiet brukar beskrivas som en brytningstid. Jag skulle hellre säga att det är en upplösningstid; barndomens konturer löses upp i takt med kroppens förändring, när allt växer i otakt, när man varken är barn eller vuxen, är både identiteten och moralen flytande. Barnets självklara rättvisekänsla ger efter, istället är det de jämnårigas normer som blir rättesnöret. Och de är sällan desamma som de vuxnas.

Annons
Annons
Annons