Om olyckan är framme

Tänk om den allvarliga olyckan är framme när du befinner dig långt bort från ära och redlighet. I skogen, på fjället, på havet – där mobilen saknar täckning eller då batteriet laddats ur. Med rätt kunskap blir allt mycket lättare och lugnare. Ta hjälp av SvD och förbered dig.

Under strecket
Publicerad
Om olyckan är framme ute i naturen är den enskildes kunskaper helt avgörande.

Om olyckan är framme ute i naturen är den enskildes kunskaper helt avgörande.

Foto: KARIN GRIP
Annons

– Antalet friluftsolyckor som hamnar på akuten ligger runt 35 000 per år, med en ökning av cirka 1000 olyckor per år. Och då är inte 12–16 000 årliga ridolyckor medräknade, berättar Peter Kardin på Centrum för friluftssäkerhet. Det har blivit populärare att ge sig ut på äventyr med nya fräcka aktiviteter och det är inte alltid man har koll på säkerheten.

På en kurs i första hjälpen i naturen får jag och en grupp lärare lära oss hur vi kan rädda liv om man befinner sig utanför stadens skyddsnät av sjukhus och professionell läkarvård. Genom att spela olika olyckssituationer med folk som ligger på marken och skriker av smärta tränar vi oss i hur man ska hantera en plötslig olycka. Vi turas om att spela patient och livräddare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons