Annons

Per Högselius:Om oljan tog slut idag skulle världen kollapsa

Oljepumpar är en vanlig syn i de områden där oljeutvinning sker, här på ett fält nära Lovington i USA.
Oljepumpar är en vanlig syn i de områden där oljeutvinning sker, här på ett fält nära Lovington i USA. Foto: Charlie Riedel/AP

Trots att vi är medvetna om motsatsen lever vi våra liv som om olja inte var en ändlig resurs och något hot mot klimatet inte fanns. Hur kunde det bli så här?

Under strecket
Publicerad

Oljan är den moderna världens viktigaste materiella bas. Den finns överallt, i alla skrymslen och vrår av vår tillvaro, i en eller annan form. Det är i hög grad oljan vi har att tacka för vårt välstånd och höga levnadsstandard. Utan olja skulle världen sådan den ser ut i dag kollapsa. I denna mening är vi alla oljemänniskor. 

Ändå har oljan numera ett uselt rykte. Den är något vi vill bli av med. Den orsakar smog, förorenar hav och kuster, hettar upp jorden. Den gör oss beroende av länder vi inte vill vara beroende av. Den föder korruption, göder envåldshärskare, skapar orättvisor och orättmätig makt. Den finansierar inbördeskrig och terrorism, förvränger ekonomier, förstör kulturer. Vi har alltså goda skäl att vilja såga av den gren vi sitter på. 

Annons
Annons
Annons