Annons
Recension

Luisas tuppOm Kuba med kärlek och vrede

PARADOXERNAS LAND Idén om revolutionen som ­något specifikt kubanskt går tillbaka till 1800-talets mytologiska frihetskämpar. Det skriver Torbjörn Elensky i sin både stringenta och poetiska bok om Kuba. Som delvis bosatt på Kuba lyckas han undgå fällan att skildra landet utifrån entydiga mallar.

Under strecket
Publicerad

Kuba är naturligtvis ett lika paradoxalt land som alla andra. Ändå verkar många veta precis hur det är där. Dessa bestämda åsikter må vara positiva eller negativa, de tolkar likväl den mångskiftande och mångtydiga process som varje samhälle utgör enligt en entydiggörande mall. Därför är debatten om Kuba så trist. Kuba är en diktatur. Kuba förtrycker oliktänkande och homosexuella. Kuba har bedrivit en framgångsrik hälso- och sjukvårdspolitik. Den amerikanska blockaden är idiotisk, men också en välsignelse för regimen.

Inte minst i den svenska debatten har det verkat ogörligt att hålla alla dessa bollar i luften sam­tidigt. Den som anser att Kuba är en diktatur medger ogärna att spädbarnsdödligheten är lägre på Kuba än någon annanstans i Latinamerika. Den som hyllar den kubanska revolutionen undviker att svara på frågan om spädbarnsdödligheten skulle öka om regimen slutade trakassera oliktänkande. Därför är det en lisa att läsa Torbjörn Elenskys bok Luisas tupp. I hundra korta avsnitt (det har sagts mig att många av dem pub­licerats i Dagens Nyheter) skriver Elensky om livet på Kuba: om politiken, sjukvården, landets historia, varubristen, råsupandet, det patriarkala förtrycket i hemmen, prostitutionen, baseball, drömmen om Nordamerika och mycket annat.

Annons
Annons
Annons