Annons
X
Annons
X

Om fler kan äta ute kan fler komma in

Jobben kommer. Det var så Göran Persson sade inför valet 2006. Konjunkturen var ju på uppåtgående, och finanserna var sunda, så det skulle gå per automatik.

Men med den höga arbetslöshet som Sverige hade (Socialdemokraterna gillar att peka på ungdomsarbetslösheten nu men 2005 var den faktiskt 22,5 procent) räckte inte det beskedet..

Väljarna ville veta var jobben skulle komma och hur jobben skulle kunna bli ännu fler.

Annons
X

Alliansen blev vald på löftet att det skulle bli mer lönsamt att jobba och billigare att anställa. Folk skulle få mer i plånboken att konsumera för, och företagandet skulle uppmuntras.

Rot och rut, alltså avdragen för hushållsnära tjänster och renoveringsarbete i hemmen, är de mest pedagogiska exemplen på hur och varför det hela fungerar. När kostnaden att anlita snickare eller fönsterputsare sänkts får fler råd att köpa tjänsterna. När efterfrågan på tjänster stiger, så uppstår nya arbetstillfällen.

Det finns inga exakta beräkningar på hur många jobb som växt upp ur rot, men branschorganisationen Sveriges Byggindustriers uppskattning ligger på cirka 10000. Inte heller för rut går det att säga exakt, men tjänstebranschens organisation Almega säger att hemservicesektorn på bara några år har växt från att omfatta några hundra personer till att idag, med rut, sysselsätta mer än 11000 personer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De rödgröna har lovat att avskaffa rut omedelbart vid ett maktskifte. Rot-avdraget har de sagt är en stimulansåtgärd som ska avskaffas när konjunkturen är bättre, eller när arbetslösheten bland byggarna är låg. Vad det betyder är svårt att veta. Konjunkturen är ju på väg upp, och i den rödgröna skuggbudgeten är det beräknat för rot enbart fram till 2012, varefter bidraget rimligen kan komma att tas bort. Om inte förr. Senast Socialdemokraterna skrotade ett (då avsevärt snålare) rot-avdrag var i juni 2005, och då var arbetslösheten bland byggarna högre än i juni i år.

  Igår lovade Alliansen att fortsätta tänka i samma banor som med rut och rot, fast nu i restaurangbranschen. Vid en pressträff i konditori Complé i Kista Galleria lovade de fyra att halvera tjänstemomsen på krogen, när statsfinanserna så tillåter. Momsen på restaurang- och cateringtjänster sänks från 25 till 12 procent, vilket kostar staten 5,6 miljarder kronor – men ger 8000 nya jobb och ett betydligt smidigare regelverk för krögare.

  Reglerna är inte helt logiska idag. Den som köper take-away har hälften så högt momstryck som den som väljer att sätta sig ner och äta – på samma matställe.

  Städ-, krog- och byggjobb enbart kommer inte att säkra Sveriges framtida välstånd. Men man kan samtidigt inte räkna med att en kunskapsintensiv och högteknologisk industri ska ge plats åt alla. Ett påhugg på krogen är ett första steg in på arbetsmarknaden för många.

  Sedan 1950-talet har det i princip inte tillkommit några nya jobb i privat sektor, netto. Där är utmaningen i årets val, liksom i det förra. Därför förlorade Göran Persson, och Mona Sahlin borde göra det också.

  Alliansen har visat med rot och rut att nya vita jobb finns att hämta. Nu är det dags att vidga den metoden.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X