Annons

Om fem år arbetar vi i zoner – eller på kafé

Plats lär beredas för lego, kanske en surfbräda eller en vägg med exotiska växter. Men framtidens kontor blir också mindre, lätta att möblera om i och indelade i zoner – snarare än fulla av personliga arbetsplatser.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Publicerad

I framtiden spås fler människor arbeta hemifrån. Arkivbild.

Foto: Ana Blazic Pavlovic/AP/TTBild 1 av 3

Niklas Madsen, industridesigner som grundat Superlab i Helsingborg, håller tillsamman med bland andra möbeltillverkaren Edsbyn på att ta reda på hur framtidens arbetsplats ser ut.

Foto: Tina Magnergård Bjers/TTBild 2 av 3

Lätta möbler och flexibla zoner spås bli vardag på framtidens kontor – till skillnad från hur det kan se ut på många arbetsplatser i dag. Arkivbild.

Foto: TTBild 3 av 3

– Kontoren kommer att fungera lite som dagens tv-studios eller en gympahall, där man kan snabbt kan flytta runt möbler, säger den prisbelönte arkitekten Thomas Eriksson, vid ett seminarium på mässan Stockholm Furniture and Light Fair.

Att fundera på hur vi kommer att arbeta i framtiden är Eriksson inte ensam om. Globalisering, digitalisering och klimatmedvetenhet har stor effekt på näringslivet. Och gruppen som kallas millennials, ofta definierad som personer födda mellan 1982 och 1995, tar större plats på arbetsmarknaden och för med sig vanor och krav som kan vara utmanade.

Annons
Annons
Annons