Annons

Kirsten Åkerman:Om Eliasson kunde ha hoppat upp på cykeln

Cementa i Slite.
Cementa i Slite. Foto: Kirsten Åkerman

Det finns någonting bakåtsträvande i att prata om företag i stället för med dem. Diplomaten kunde ha trampat till Slite på samma tid som det tog honom att skriva en larmande tweet.

Under strecket
Publicerad

Vi är inne i september och ön andas lugn i sensommaren. Det blir mörkt och stilla i Slite på kvällarna, men aldrig helt tyst. Just här finns ständigt ljudet från cementfabriken som en fond. I år 2019 har den krossat och bränt sten i hundra år, ett helt sekel av internationellt konkurrenskraftig industri mitt ute i Östersjön. Merparten av den cement som använts för att bygga Sveriges infrastruktur kommer från denna plats, stenen återfinns i byggnader över hela världen. Det får mig att känna ödmjuk stolthet, men hos andra frambringas helt andra tankar.

Tidigt i sommar bestämde sig en av våra kända exdiplomater för att ge sina funderingar tillkänna på Twitter. Så här skrev han: ”Cementa – ägt av tyska Heidelberg – vill utvidga den redan omfattande kalkbrytningen kring Slite till känsliga Tingstäde träsk o File Hejdar med risk för allvarlig påverkan på vattensituationen i området. Bör bevakas noga o granskas kritiskt.”

Annons
Annons
Annons