Recension

Rummet”Om du vill förstå din samtid – läs detta”

Nisha Besara läser den omdebatterade boken ”Rummet” – känner igen sig, skrattar högt och får nytt grepp om komplexa fenomen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Mireya Echeverría Quezada och Camila Astorga Díaz, författare till "Rummet".

Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Mireya Echeverría Quezada och Camila Astorga Díaz, författare till "Rummet".

Foto: Carla Orrego Veliz
Annons

Webbplattformen Rummet skapades för snart två år sen som ett separatistiskt andrum där det förs samtal för ”feminister och antirasister som rasifieras”, för att ”det är att alltid vara en villkorad del av det samhälleliga vi:et” (ur Rummets manifest). Nu har de fyra initiativtagarna Valerie Kyeyune Backström, Mireya Echeverría Quezada, Camila Astorga Díaz och Judith Kiros kommit ut med en bok med samma namn och i samma anda.

Jag vill börja med att dela författarnas råd till de av SvD:s läsare som inte klarar satir: läs inte detta! Men om du har ett öppet sinne och vill förstå din samtid och en del av den där bråkiga, högljudda, krävande debatten om det där som du inte kan beskriva utan att slå knut på dig själv (”invandrare, fast de är ju svenskar egentligen såklart, jag menar integration, alltså mångfald, fast inte bara etnicitet, och just det, nu ska man, EN, förlåt, inte säga etnicitet, utan det heter rasif-nånting va, förlåt, jag menar inget illa, jag bara…”) – läs detta omedelbart!

Annons
Annons
Annons