TehranOm du älskar ”Falsk identitet” – se det här

Niv Sultan i tv-serien ”Tehran”.
Niv Sultan i tv-serien ”Tehran”. Foto: Apple TV+

Mossadagenten Tamar (Niv Sultan) tar sig in i Teheran för att slå ut stadens elnät. Men den erfarne säkerhetspolisen Faraz är henne på spåren i denna bitterljuva spionthriller av klass.

Under strecket
Publicerad
Shaun Toub spelar Faraz.

Shaun Toub spelar Faraz.

Foto: Apple TV+
Annons

Lojaliteter åt alla håll – dubbla, tredubbla. Kärlek och vänskap, familj och nation. Lägg därtill ruffigt slitna miljöer vars autenticitet jag av uppenbara skäl har svårt att bekräfta men som framstår som oerhört övertygande: diverse olika versioner av storstaden Teheran. Den israeliska spionthrillern ”Tehran” kan kanske enklast beskrivas som en ”Homeland” eller ”Falsk identitet” med manus av John le Carré. Den är högst sevärd.

Det börjar med att ett jordanskt flyg på väg till Indien tvingas nödlanda i Iran efter tekniska problem. Snart inser vi att det som ser ut som en slump måste se ut som en slump. En kvinnlig Mossadagent med iranska rötter, Tamar (Niv Sultan), tar sig in genom en komplicerad manöver. Hennes uppdrag är att slå ut stadens elnät och därmed dess radarstationer. Israel befarar att Iran håller på att förse sig med kärnvapen och tänker se till att göra något åt saken. Då måste man slå ut hela det robotiserade luftvärnet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons