Annons

Janerik Larsson:Om centerledare och politisk strategi

 Juha Sipilä, Finlands statsminister, på besök i Sverige.
Juha Sipilä, Finlands statsminister, på besök i Sverige. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Riksdagsvalet i Sverige 1976 hölls den 19 september 1976. För första gången sedan semesterregeringen 1936 fick Sverige en helt borgerlig regering. Det var den första majoritetsregeringen sedan 1970 och den första borgerliga majoritetsregeringen sedan den allmänna rösträttens införande.

Regeringsförklaringen för den nya regeringen lästes upp av statsminister Thorbjörn Fälldin inför Sveriges riksdag den 8 oktober 1976 och i denna framgick bland annat att centerledarens absoluta nej till start av kärnkraftverket Barsebäck 2 under valrörelsen inte längre var aktuellt.

TT skrev i minnesordet i juli 2016:

Fälldin hade, trots utfästelser om motsatsen, tvingats acceptera en laddning av reaktorn Barsebäck II. Den olösta kärnkraftsfrågan kom att prägla regeringsarbetet och efter två år som statsminister lämnade Fälldin in sin avskedsansökan.

Ultimativa ståndpunkter kan ha kraftigt negativa effekter.

Efter Fälldins tre regeringar gjorde Centerpartiet 1985 ett svagt val och Fälldin slutade både som partiledare och riksdagsman.

En annan centerledare är Finlands statsminister Juha Sipilä. I hans regering ingick Sannfinländarna men efter att det partiet sprack förra sommaren regerar Sipilä vidare med den del av Sannfinländarna som valde fortsatt regeringssamverkan. Den del av partiet som sitter kvar i regeringen heter nu Blå framtid.

Hur det går i riksdagsvalet i Finland nästa år för Blå framtid är givetvis ännu ovisst, men Sipiläs hantering av Sannfinländarnas kris visar på politisk skicklighet i konsten att hantera ett parti som i många avseenden ligger en bra bit ifrån centern.

Finns häri lärdomar för svenskt vidkommande?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons