Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Anders Lindblad: Olsson skadad – då står hoppet till Kallur

Christian Olsson är skadad – igen. Det är ett oroande tecken inför OS. Hoppet står nu till den mest skadedrabbade av alla de senaste åren i friidrottslandslaget: Susanna Kallur som är på väg mot en sensationell comeback.

[object Object]
Christian Olsson. Foto: LARS PEHRSON

DOHA

På fredag drar friidrottssäsongen igång på allvar med den första deltävlingen i Diamond League i Doha, Qatar.

Här släntrar stjärnorna in en efter en i receptionen på det lyxiga hotellet. Solen steker utanför, det är 37 grader varmt, och temperaturen stiger också när det gäller vad affischnamn som Asafa Powell, David Rudisha, Allyson Felix och andra ska få för kvitto på formen inför sommarens höjdpunkt: OS i London.

Inga svenskar är med. Merparten av toppnamnen är i stället på träningsläger i San Diego för att vässa formen.

Annons
X

Det var där som Christian Olsson skulle hitta rätt känsla inför säsongen. I stället tvingas han åka hem till Sverige för att undersöka den sargade foten som han haft problem med tidigare.

Det är naturligtvis oroande att han måste lämna träningslägret, även om det handlar om en säkerhetsåtgärd. Risken finns att Olsson, som tog guld i tresteg 2004, nu inte hinner bli redo för en OS-start.

Han har varit skadedrabbad ända sedan den magiska kvällen i Aten, då både han och Stefan Holm hoppade hem var sitt OS-guld.

I fjol gjorde Olsson sitt första utomhusmästerskap sedan EM 2006. Han slutade sexa i VM i Sydkorea – klart godkänt med tanke på alla skador, men ändå en besvikelse eftersom han var långt ifrån medaljlängderna.

I vintras fyllde han 32 år. Kroppen har tagit mycket stryk genom åren och frågan är hur han mentalt ska orka att se positivt på den kommande tävlingssäsongen när han nu tvingas till ett ytterligare ett träningsuppehåll.

Det kommer att bli en tunn svensk friidrottstrupp i London. Ebba Jungmark, höjdhopperskan som tog VM-silver inomhus tidigare i år, är den som haft bästa resan mot OS-sommaren. Hon har en positiv utvecklingskurva och kan slåss om medaljerna – om hon höjer sig ytterligare en nivå.

Det största hoppet, i mina ögon, är ändå Susanna Kallur – trots att hon bara gjort tre lopp över 100 meter häck sedan hon snubblade på första häcken i semifinalen i Peking-OS 2008.

Sanna är inställd på en sensationell comeback efter alla sina skador, och den form, snabbhet och tillförsikt hon visat på träning den senaste tiden imponerar stort.

Hon är anmäld till Diamond League-galan på Bislett i Oslo den 7 juni, men lär troligtvis springa ett lopp lite i skymundan innan dess, för att få ett besked på formen.

Skulle hon komma tillbaka till världseliten redan i sommar är det en bragd av stora mått, och det skulle också vara ett efterlängtat lyft som den stukade svenska friidrotten så väl behöver.

Annons
Annons
X

Christian Olsson.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X