”Ologiskt koppla ihop stöd och bolagsskatt”

Den polska EU-kommissionären Danuta Hübner kritiserar skarpt den senaste tidens franska förslag att pressa fram mer enhetliga bolagsskatter i EU-länderna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den internationellt erfarna Danuta Hübner hade en ledande roll i Polens förhandlingar om EU-medlemskap och utnämndes i våras till sitt lands första kommissionär i Bryssel. När den nya kommissionen träder till i november tar hon över ansvaret för EU:s regionalpolitik. Hon får därmed en nyckelposition i den europeiska dragkampen om jobb och ekonomisk utveckling.

Under ett besök i Stockholm i går anslöt sig Danuta Hübner till kritiken mot den franske finansministern Nicolas Sarkozys aktuella förslag att minska EU:s regionala stöd till länder som har låga bolagsskatter. Bakgrunden är oron att bland annat franska jobb försvinner till nya EU-länder med betydligt lägre skatter. Förslagen från Sarkozy och likasinnade går ut på att EU-länder som konkurrerar med låga bolagsskatter inte ska få samma stöd från EU:s regionala strukturfonder som nu.
Sarkozy vill diskutera detta vid det finansministermöte som EU håller senare i dag och i morgon.
Men Danuta Hübner försvarar skillnaderna i bolagsskatt inom det
utvidgade EU. Hon vill inte harmonisera dessa skatter på det vis som fransmän och tyskar föreslagit.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons