Annons
X
Annons
X

Maud Olofsson sparkas ut från LKAB:s styrelse

Regeringen sparkar Maud Olofsson (C) ur LKAB:s styrelse. Orsaken är att Maud Olofsson anses ha förbrukat sitt förtroende sedan hon vägrade komma till Konstitutionsutskottet (KU) i våras för att svara på frågor om Nuonaffären.

[object Object]
Före detta partiledaren för Centerpartiet, Maud Olofsson, lämnar LKAB:s styrelse. Foto: LEIF R JANSSON/TT

SvD Näringsliv kan nu avslöja att Maud Olofsson sparkas från den statliga gruvjätten LKAB:s styrelse. Beskedet är ett svidande bakslag för Maud Olofsson, som valdes in i bolaget för bara några år sedan.

– Jag fick beskedet för någon vecka sedan av en tjänsteman från näringsdepartementet. Men Mikael Damberg har inte hört av sig än och jag har inte fått någon förklaring till varför jag inte får sitta kvar, säger Maud Olofsson till SvD Näringsliv.

Redan i våras fick den tidigare partiledaren och vice statsministern hård kritik för sitt beslut att nobba utfrågningen i Konstitutionsutskottet (KU), bland annat från Socialdemokraterna men också från andra partier och opinionsbildare.

Annons
X

I augusti, strax före valet, tog en irriterad Magdalena Andersson upp frågan på nytt och sa att tidigare statsråd som vägrar komma till Konstitutionsutskottet bör bestraffas genom att inte bli aktuella för statliga utnämningar.

– Här behövs en lex Nuon, så statsråd och före detta statsråd som kallas till KU måste komma dit. Om man vägrar komma ska man i alla fall inte belönas med statliga uppdrag, sa Magdalena Andersson i en intervju med Sveriges Television.

**Nu har regeringen alltså **gjort slag i saken och beslutat att sparka ut Maud Olofsson.

KU beslöt redan i somras att utreda frågan om ex-ministrar som vägrar dyka upp. Men den blivande finansministern Magdalena Andersson tyckte i augusti att det inte fanns tid att vänta på någon utredning och det nya beslutet visar att man nu har gått från ord till handling.

Maud Olofsson ångrar inte att hon inte kom till KU - även om frågan måste ställas tre gånger innan hon ger ett svar: 

- Svaret är nej.  Men det är inte utifrån KU jag ska bedömas. LKAB är ett fint bolag och jag har försökt göra mitt bästa och har inte fått någon synpunkt på att det inte räcker till. Jag väntar på att Mikael Damberg ska höra av sig nu.

Det var 2009 som Vattenfall köpte holländska Nuon för 89 miljarder kronor, den största kontantaffären någonsin i Sverige. Men affären skulle visa sig bli en mardröm för Vattenfall. Hittills har bolaget fått skriva ner över 53 miljarder kronor. Det vill säga att den statliga el-jätten betalade nästan 40 miljarder kronor för mycket för Nuon.

En viktig orsak till KU:s granskning förra våren var SvD Näringslivs uppmärksammade avslöjanden året innan om vad regeringen visste, eller inte visste, och de enorma kostnader som drabbat statliga Vattenfall i spåren av förvärvet. Det KU framför allt ville fråga Maud Olofsson om var om huruvida hon informerat statsminister Fredrik Reinfeldt (M) eller inte. Han försäkrade i sin tur i KU att han inte hade fått någon information om affären av Maud Olofsson.

KU:s granskning ledde fram till att Maud Olofsson prickades av utskottet. En majoritet av KU:s ledamöter ansåg att det fanns skäl att rikta kritik mot den tidigare vice statsministern för ”brister i dokumentation, information och beredning inför klartecknet till Vattenfall.”

Det är oklart om Maud Olofsson också tvingas bort från sina övriga styrelseuppdrag. Hon är styrelseproffs och sitter i dag i tre börsbolagsstyrelser, Diös Fastigheter, ÅF och Arise.

SvD Näringsliv söker näringsminister Mikael Damberg för en kommentar.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

Annons
Annons
X

Före detta partiledaren för Centerpartiet, Maud Olofsson, lämnar LKAB:s styrelse.

Foto: LEIF R JANSSON/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X