Olofsson slår igen dörren till s

Under strecket
Publicerad
Annons

VISBY Det är knappast någon statshemlighet att ledande socialdemokrater inklusive statsminister Göran Persson helst skulle vilja återuppta samarbetet med centern efter valet. Men från att tidigare ha hållit öppet för den möjligheten säger centerledaren Maud Olofsson numera blankt nej.
Från det Maud Olofsson blev vald förra året fram till centerstämman i juni i år hade hon ett standardsvar på den ständigt återkommande frågan om vem som ska samarbeta med vem efter valet.
"Det avgör väljarna", hette det i intervju efter intervju. Även om centern eftersträvade en borgerlig regering höll hon en bakdörr öppen för ett samarbete med socialdemokraterna efter valet.
Men inte längre. Numera vill inte centern delta i det maktspel som alltid handlar om att socialdemokraterna ska kunna behålla regeringsmakten, är det entydiga beskedet. Maud Olofssons tal om en borgerlig vänster tillsammans med folkpartiet är visserligen ett vaktslående om ett solidariskt samhälle. Men syftet är att mitten ska bli så stark som möjligt
i en borgerlig regering. Det rör sig absolut inte om något närmande till socialdemokraterna, försäkrar hon.

Då spelar det ingen roll att Britt Bohlin, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, kommer med inviter som att de flesta centerpartister nog skulle föredra Göran Persson framför moderatledaren Bo Lundgren.
Och vad annat kan centern och Maud Olofsson göra. På fredag förmiddag ska hon hålla presskonferens här i Visby med Bo Lundgren och de övriga borgerliga partiledarna för att ytterligare manifestera det borgerliga regerings- alternativet. Att då sväva på målet om vilka regeringsalternativ som står till buds vore inte så begåvat.
Står då centern fast vid den linjen även efter valet, om det inte blir borgerlig majoritet och Göran Persson lockar med koalitionsregering?
Sannolikt ja, även om det finns ledamöter i centerns partistyrelse som vill hålla öppet för att partiet i så fall ska ta chansen och gå in i regeringen.

Annons
Annons
Annons