Annons
X
Annons
X

Olofsson: ”Nuon-affären var förankrad i regeringen”

Före detta näringsministern Maud Olofsson tydliggör att statsminister Fredrik Reinfeldt och andra partiledare i regeringsalliansen var med och fattade beslutet om att inte stoppa Vattenfalls köp av det nederländska kraftbolaget Nuon.

Maud Olofsson

Maud Olofsson Foto: YVONNE ÅSELL

Den härva i det helstatliga svenska energibolaget som SvD Näringsliv rullat upp har många trådar. En har handlat om vilket ansvar regeringen bär och inte minst vilket ansvar statsministern, finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman har - och om även dessa var informerade om en affär som redan när den skulle genomföras reste många frågetecken.

Maud Olofsson var näringsminister när köpet genomfördes och hon upprepar nu i en intervju med Sveriges Radio Ekot att hon fått ett ”ja” från Vattenfall på kontrollfrågan om bolaget kunde klara avkastningen om köpet av Nuon genomfördes.

– Det förankrade jag naturligtvis med dem som sitter i regeringen, så är det ju, säger Maud Olofsson i Ekointervjun.

Annons
X

Fredrik Reinfeldt har tidigare uppgivit att i den här typen av frågor så är regeringen hänvisad till ansvarigt statsråd - i det här fallet Maud Olofsson. När SvD Näringsliv först satte strålkastarljuset på den ifrågasatta nederländska affären var det dock oklart vilken information som övriga i regeringen hade fått. I förra veckan kom det däremot fram att Anders Borg och ”hans” finansdepartement hade fått information om de dubier som tjänstemän på näringsdepartementet haft rörande det storförvärv som operativt ansvariga i Vattenfall betecknat som en drömaffär.

Tjänstemännen ansåg att prislappen för att komma över Nuon var för hög. Trots tveksamheter kring affären gav sedermera Maud Olofsson klartecken till Vattenfall att betala 97 miljarder kronor för holländska Nuon.

Nu, med åsamkade förluster på 15 miljarder kronor, har drömaffären blivit en mardrömsaffär som även lett till en politiskt intrikat fråga, inte minst för Fredrik Reinfeldt. Först i måndags konstaterade han att regeringen har sin del av ansvaret för affären, men var snabb att tillägga i intervjun med TT:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  - Men bedömningen, det affärsmässiga beslutet, ligger hos Vattenfalls ledning och styrelse och ska så göra.

  I Ekointervjun under tisdagen anser Maud Olofsson att regeringen, trots allt, gjorde allting rätt.

  – När det är större frågor av den här karaktären så frågar man naturligtvis ägaren. Och då ställde jag kontrollfrågor, därför att jag var väldigt tveksam till den här affären, säger Maud Olofsson till Sveriges Radio Ekot.

  Hon tillägger att om man ställer de kritiska frågorna till styrelsen i ett bolag och får lugnande svar då måste man lita på styrelsen.

  – Annars måste man byta styrelse.

  På frågan om vilka frågor som statsministern ställde angående den tänkta affären svarar den förre centerledaren att det bland annat handlade om huruvida Vattenfall skulle klara avkastningskraven. Och det var den kontrollfrågan som var avgörande att ställa - och få ja-svar på - innan Maud Olofsson kunde ge grönt ljus.

  – Det är styrelsen som djupdyker i de här affärerna. Det är styrelsen som måste ta ansvar för de här besluten, säger hon i Ekointervjun.

  Vad gäller saken?

  I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

  Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

  Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

  LÄS HELA GRANSKNINGEN

  Läs även

  Annons
  Annons
  X

  Maud Olofsson

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X