Annons
X
Annons
X

”Olofsson kan få begrava Volvo”

Den ekonomiska krisen var i fokus när näringsminister Maud Olofsson under eftermiddagen i dag debatterade varslen men företrädare för oppositionen. Volvos framtid stod också på dagordningen.

De i förväg inlämnade frågorna till Maud Olofsson handlade visserligen om varslen i bland annat Stockholm och Skaraborg. Men gårdagens besked från Ford att Volvo PV står på koncernens försäljningslista kom också upp.

–Maud Olofsson kan bli den näringsminister som kan får begrava Volvo, sade Morgan Johansson (s), och betecknade debatten som surrealistisk.

Näringsministern fick också frågor om Volvo innan hon gick in i kammaren för att svara på interpellationerna. Under senaste tiden har det kommit propåer om att staten på olika sätt ska ge stöd åt fordonsindustrin.

Annons
X

–Vi kan inte gå in med ett statligt stöd till Volvo. Då får, som ett brev på Posten, några andra regeringar som gör motsvarande saker, sade Maud Olofsson, och hänvisade till EU:s regler för statsstöd.

På frågan om hon föredrar någon särskild ägare till Volvo svarade näringsministern:

–Jag vet inte ens om det finns de som är beredda att köpa Volvo. Det är en ganska svår tid att sälja ett bilföretag, i synnerhet om det går med förlust.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Antalet i varsel i november var 19 907 och nästan lika många i oktober. Från socialdemokratiska ledamöter kom krav på snabba ”offensiva stimulansåtgärder”. Maud Olofsson hänvisade bland annat till budgeten för nästa år. Den stämmer också, enligt henne, mycket väl överens med EU:s krispaket, den så kallade Barrosoplanen, som EU:s finans- och ekonomiministrar diskuterar i dag och som ska beslutas på toppmötet med unionens stats- och regeringschefer nästa vecka.

  –Regeringen är beredd att göra mer om så skulle krävas, sade Maud Olofsson.

  Näringsministerns svar imponerade inte på socialdemokraten Börje Vestlund från Stockholm. Han menade att oavsett fråga så får man alltid samma svar från Maud Olofsson.

  – Det handlar om de generella åtgärder man har genomfört och att det skulle behövas någonting nytt när nya situationer uppstår, slår aldrig Maud Olofsson. Det är beklagligt att vi har en regering som vill så lite och gör så lite.

  En beskrivning som näringsministern givetvis inte höll med om. Hon menade att regeringen varit förutseende och satsningarna i nästa års budget, till exempel 10 miljarder kronor till infrastruktur, är ett sätt att få fart på hjulen. Maud Olofsson passade under debatten också på att kritisera socialdemokraternas olika krisförslag som duggat tätt den senaste tiden.

  –Svaret är inte höjda skatter för företag och enskilda i en tid när man funderar på om man har råd att betala huslånen.

  Läs mer Volvo-krisen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X