Annons

Olofsson gav Vattenfall fria tyglar

REGERINGENS ANSVAR Att bubblan Vattenfall slutligen sprack är inte förvånande, däremot att det sker under en borgerlig regering. Trots svidande borgerlig kritik mot hur S styrde bolaget har kontrollen minskat ännu mer under näringsminister Maud Olofsson, skriver Gustav Fridolin.

Under strecket
Publicerad

Bubblan Vattenfall har spruckit. Det förvånar inte. Är det något finanskrisen visat så är det att storleken på ett bolag inte avgör stabiliteten. Ett stort bolag, särskilt på en marknad som den för energiförsörjning, riskerar kastas mellan de skiftande juridiska skär som politiken i olika länder skapat. Regeringar har ändå försvarat att Vattenfall växt sig till en europeisk storspelare, trots riskerna med stora intressen i kol- och kärnkraft och konsekvenserna i form av massiva koldioxid- utsläpp, med att bolaget därigenom kan ta en ledande roll i klimatomställningen. Men någon sådan roll verkar Vattenfall aldrig ha varit intresserat av. Diskrepansen mellan den utlovade rollen och den roll bolaget faktiskt tagit sig utgör bubblan som nu spricker.

Det som förvånar mig är att detta sker under en borgerlig regering. Förra mandatperioden satt jag som ledamot i konstitutionsutskottet i samtal med de borgerliga partiernas före-trädare och diskuterade statens ägarstyrning. Att vi hade skiftande idéer om energipolitiken spelade ingen roll, när uppgiften var att formellt granska om den socialdemokratiska regeringen hanterat Vattenfall i enlighet med de krav riksdagen satt upp. Vår gemensamma kritik, som samlade en riksdagsmajoritet, var svidande.

Annons
Annons
Annons