Annons
X
Annons
X

Olofsson: ”En ny generation som träder fram”

I dag kom beskedet att Maud Olofsson avgår som Centerpartiets partiordförande i höst. SvD.se direktrapporterade från presskonferensen som hölls i riksdagen klockan 14.15.

Mikaela Åkerman: Välkommen till SvD.se:s direktrapportering. Inom kort börjar den presskonferens vid vilken Maud Olofsson väntas meddela att hon avgår som partiordförande på centerstämman i september. Presskonferensen äger rum i riksdagens presscenter.

Mikaela Åkerman: Nu börjar presskonferensen.

Mikaela Åkerman: Maud Olofsson hälsar alla välkomna. Hon säger att hon skickat ett brev till valberedningen och meddelat att hon inte tänker fortsätta som partiledare.

Annons
X

Mikaela Åkerman: Det är ett beslut som hon bland annat har fattat tillsammans med sin man Rolf, berättar hon. Olofsson säger också att hon har tänkt på att sluta som partiledare sedan valet 2010, som hon medger inte gick så bra för partiet.

Mikaela Åkerman: ”Hade någon frågat mig om jag skulle sitta som partiledare i tio år hade jag sagt nej”, säger Maud Olofsson, men tillägger att det har varit väldigt roligt att sitta så länge.

Mikaela Åkerman: ”Det var magiska dagar”, säger Maud Olofsson om de dagarna i Högfors 2004 då Alliansen formades och som hon tror kommer gå till historien.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mikaela Åkerman: Maud Olofsson säger hon att tror att Centerpartiet har spelat en stor roll i formandet av Alliansen.

  Mikaela Åkerman: ”Nu när vi har möjlighet att blicka bakåt har den här regeringen klarat sig väl genom all de kriser som har varit”, berömmer Maud Olofsson.

  Mikaela Åkerman: Maud Olofsson säger att hon bland annat är stolt över en ökad social trygghet, att fler kvinnor och invandrare har startat företag, samt att hon har varit den första minister som minskat regelbördan för företagare. Klimat- och energiuppgörelsen var en av de tuffaste utmaningarna på grund av alla olika viljor, tycker hon.

  Hon anser sig också ha varit med och liberaliserat jämnställdhetsdebatten. ”Vi har sänkt skatterna för låg- och medelinkomsttagare som oftast är kvinnor”, tar hon som ett exempel.

  Mikaela Åkerman: ”En ny generation träder fram som har ännu mer energi än vad jag har”, fortsätter Maud Olofsson. Det svåraste är inte att bli partiledare, menar hon, utan bestämma sig för när man ska sluta. Hon känner sig trygg med att ha starka efterträdare på startlinjen.

  ”Jag kan lugn och ro gå ner i varv och lämna över stafettpinnen”, säger hon.

  Mikaela Åkerman: ”Jag är nöjd över tio års gärning som ledare för Centerpartiet, jag känner mig glad över mitt beslut och att jag har gjort det själv”. Hon ser nu fram emot att spendera tid med sin man och sina barn, samt plocka svamp i skogen som tydligen är ytterligare ett intresse.

  Mikaela Åkerman: Maud Olofsson säger samtidigt att hon gärna skulle fortsätta som näringsminister. ”Men det är upp till den nya partiledaren att avgöra”, tillägger hon.

  Mikaela Åkerman: ”Jag tänker inte lägga mig i överhuvudtaget vem som ska bli min efterträdare”, svarar Maud Olofsson bestämt på en fråga från pressuppbådet.

  Mikaela Åkerman: Och med det avslutas presskonferensen. Maud Olofsson gör nu enskilda intervjuer med journalisterna.

  Vem tar över efter Olofsson? blog.svd.se ”Ge Maud en avtackningsfest av rang!” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X