Olmerts avhopp öppnar för Livni

Att Israels premiärminister Ehud Olmert inte kommer att fortsätta att leda regeringspartiet Kadima i höst kan bana väg för en av landets mest populära politiker, utrikesminister Tzipi Livni. Hon är en av fyra ministrar som hittills står till förfogande när Kadima ska utse Olmerts efterträdare.

Under strecket
Publicerad
Annons

En turbulent period väntar i israelisk politik efter att premiärministern i ett tv-tal i onsdags meddelade att han inte ställer upp för omval när hans parti samlas i höst. Det har spekulerats kring att Olmert ska avgå i flera månader, bland annat på grund av anklagelser om korruption.

Hans parti Kadima regerar i koalition med det socialdemokratiska partiet och två mindre partier, och kom till makten efter valet i mars 2006. Oppositionen med högerledaren Benyamin Netanyahu i spetsen kräver att nyval hålls, vilket regeringskoalitionen till varje pris vill undvika. Om Kadima lyckas enas kring en ny ledare i höst kan det vara möjligt att behålla makten, trots klart bättre opinionssiffror för Netanyahu i en färsk mätning som tidningen Haaretz har presenterat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons