Ölkonsumenter luras på procenten

Både konsumenter och Skatteverket luras när många mindre ölimportörer hämtar öl från bryggerier i Tyskland, Belgien, Holland och Tjeckien. Folköl i burkar märkta med 3,5 procent alkohol kan i själva verket innehålla lättöl.

Under strecket
Publicerad
Annons

Flera myndigheter håller tillsammans med Skatteverket på att granska importen av öl. Skatteverket har misstänkt att de lurats på punktskatt av mindre importörer som helt enkelt struntar i att rapportera sina inköp.
– Anledningen till att man köper utländskt är att det sannolikt är lättare att fiffla ju längre bort ölet kommer ifrån. Det tar längre tid för oss att få rätt på uppgifterna, säger Thomas Lindgren, samordnare på Skatteverkets huvudkontor.

Men det är inte alltid Skatteverket som blir lurat. Den andra sidan av samma mynt är att konsumenten luras när det står att burken innehåller folköl med ett alkoholinnehåll på 3,5 volymprocent – när det i själva verket handlar om lättöl. Det finns ingen alkoholskatt på öl med alkoholinnehåll på upp till och med 2,8 procent. Importören betalar alltså ingen skatt men säljer ölet till ett pris, som om han eller hon hade gjort det.
Fifflet går att genomföra eftersom mindre kända bryggerier tappar lättöl i burkar märkta med 3,5 procent alkohol.
– Vi vill inte berätta vilka märken det handlar om eftersom det också kan finnas seriösa importörer av de märkena, säger Thomas Lindgren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons