Annons
X
Annons
X

Oljeutsläpp större än befarat

Oljeläckaget i Mexikanska golfen kan vara ännu större än man befarat, upp till 100 000 fat per dag, enligt BP:s interna dokument. Men BP tonar ner uppgiften och säger att siffran beskriver ett värsta möjliga-scenario.

Av TT
(uppdaterad)

Oljeläckaget i Mexikanska golfen kan vara ännu större än man hittills befarat, upp till 100 000 fat per dag. Det innebär i så fall att energibolaget BP för närvarande bara lyckas ta hand om en femtedel av oljan.

Det var demokraten och representanthusledamot Ed Markey som på söndagen avslöjade den nya uppskattningen av utsläppets omfattning. Markey hänvisade till interna BP-dokument som han tagit del av.

Den amerikanska regeringen har tidigare bedömt att det kan röra sig om upp till 60 000 fat om dagen. Den nya bedömningen antyder att miljökatastrofen kan vara ännu värre än man hittills räknat med.

Annons
X

BP:s talesman Toby Odone säger att dokumentet verkar vara äkta, men att uppskattningen bara gäller ett läge där en väsentlig utrustning, som ska förhindra okontrollerad utblåsning, tas bort.

– Eftersom det inte finns några sådana planer att ta bort den så är siffran irrelevant, sade han.

Odone sade också att bolaget aldrig underskattat utsläppet och att det ska tas om hand oavsett storlek.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  BP:s vd Tony Hayward ådrog sig ny kritik i helgen då han sågs på kappsegling runt Isle of Wight vid engelska sydkusten. Ett stort misstag, ansåg Vita huset.

  – För att citera Tony Hayward, så har han fått tillbaka sitt liv, som han skulle uttrycka det, sade Vita husets stabschef Rahm Emanuel.

  – Och jag tror att vi alla kan dra slutsatsen att Tony Hayward inte kommer att ha en andra karriär som pr-konsult, sade han i ABC:s This Week.

  – Det här är bara en del av en lång rad pr-fadäser och misstag, tillade Emanuel.

  BP försvarade sin vd.

  – Det spelar ingen roll var han är, han har alltid koll på vad som händer inom BP, sade talesmannen John Curry.

  Medan Hayward tillbringade lördagen ombord på den 52 fot långa segelbåten Bob gick president Barack Obama, även han kritiserad för katastrofhanteringen, en 18-håls golfrunda med bland andra vice president Joe Biden.

  Rundan tog omkring fem timmar. De använde en golfbana som ligger i anslutning till flygvapnets bas Andrews i Maryland, utanför Washington DC.

  TT:s utsände Joakim Goksör rapporterar att oljan sprider sig alltmer österut och nu har slagit till mot turistorten Panama Citys stränder i Florida.

  – Havet och kusterna som förstörs är en del av himmelriket på jorden. Och de förstör det med sin girighet, säger Kelly Ronco, som bor i Pace, Florida.

  Hennes föräldrar bor i Panama City som i helgen fått sina första stora sjok av kletig svart olja in på stränder och våtmarker från läckaget från Deepwater Horizon-källan ute i Mexikanska golfen.

  Kenneth Feinberg, som förvaltar den fond som BP lovat avsätta 20 miljarder dollar till, lovade på söndagen att alla berättigade skadeståndsyrkanden ska betalas utan dröjsmål. Den brittiska tidningen Sunday Times rapporterade att BP planerar att reservera 50 miljarder dollar för att täcka kostnader för oljeläckaget.

  BP har spenderat omkring två miljarder dollar - drygt 15 miljarder kronor - i insatserna kring oljeläckaget i Mexikanska golfen. Det uppger oljebolaget i ett uttalande i Londonbörsen på måndagen.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X