Annons

Oljerally och produktionslyft bingo för Lundin Petroleum

Det kraftigt höjda oljepriset bidrog till att Lundin Petroleum ökade sin omsättning och vinst kraftigt i det första kvartalet. En högre produktion och lägre kostnader i verksamheten bidrog också till att ge bolagets finanser en ordentlig skjuts uppåt. Bolaget ser också ljust på resten av året. På Stockholmsbörsen steg aktien med 5 procent efter en halvtimmas handel.

Under strecket
Publicerad

Lundin Petroleums oljeplattformen Island Innovator vid fyndigheten Gotha i Barents hav.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1

Lundin Petroleums oljeplattformen Island Innovator vid fyndigheten Gotha i Barents hav.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1
Lundin Petroleums oljeplattformen Island Innovator vid fyndigheten Gotha i Barents hav.
Lundin Petroleums oljeplattformen Island Innovator vid fyndigheten Gotha i Barents hav. Foto: Pi Frisk

Drygt 4 miljarder kronor blev bolagets ebitda-resultat i det första kvartalet i år. Det innebär en ökning med 28 procent jämfört med samma period föregående år, och även 8 procent högre än vad den samlade analytikerkåren hade räknat med enligt Bloombergs sammanställning. Omsättningen steg med 64 procent jämfört med samma period ifjol, och även här överträffades förväntningarna med råge.

– Produktionen överträffade prognos och verksamhetskostnaderna minskade ytterligare under kvartalet, skriver bolaget i delårsrapporten.

Oljepriset har det senaste året stigit kraftigt och ett fat Brent-olja handlas för närvarande för mer än 73 dollar fatet och låg i veckan på den högsta nivån sedan slutet av 2014.

Lundin Petroleum är också positivt till resterande del av 2018 där bland annat prospekteringsprogrammet för året har utökats till tio borrningar.

– Jag hyser stark tilltro till vår förmåga att fortsätta finna nya resurser och med en tydlig och aktiv organisk tillväxtstrategi ser framtiden lika lovande ut som någonsin för vårt bolag, skriver bolagets vd Alex Schneiter i rapporten.

Kvartalsrapporten i siffror:

Omsättningen uppgick till 694,2 miljoner dollar, jämfört med 421,5 miljoner dollar ett år tidigare och långt över analytikernas genomsnittliga förväntningar, som enligt Bloomberg låg på 540 miljoner dollar.

Ebitda-resultat blev 456,5 miljoner dollar (355,8), väntat 423, med en ebitda-marginal på 65,9 procent (84,4). 

Resultatet efter skatt blev 228,8 miljoner dollar (59,2), analytikerkonsensus 241. 

Resultat per aktie hamnade på 0,68 dollar (0,18).

Ebitda-resultatet är alltså resultatet från rörelsen innan räntor, skatter, nedskrivningar och amorteringar påverkat vinsten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons