Oljeproduktionen stod pall för Dolly

Oljepriset fortsätter att falla. Orkanen Dolly drabbade inte produktionen som befarat och de amerikanska bensinlagren fortsätter att öka. Det gör att utsikterna för världsekonomin ser lite ljusare ut. Men för vissa kom prisfallet för sent.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det amerikanska oljehandelsbolaget SemGroup ber om skydd från sina kreditorer efter att bolaget spekulerat bort 3,2 miljarder dollar. Företaget är ett mellanled mellan oljebolagen och raffinaderierna. Det äger bland annat rörledningar och oljelager i knutpunkten Cushing, Oklahoma, med plats till 6,5 miljoner fat olja.

SemGroup köper och säljer 500000 fat olja per dag. Det har försökt jämna ut riskerna genom att samtidigt köpa framtidskontrakt. Företaget satsade emellertid på att fallet i oljepriserna skulle komma tidigare än det gjorde. Istället sattes ett nytt rekord för den amerikanska oljan den 11 juli på 147:27 dollar per fat. När priset ökade krävde bankerna att företaget skulle betala in mer pengar som säkerhet. Till sist tog pengarna slut. Det hjälpte inte att oljepriset hade fallit med 20 dollar per fat bara en dryg vecka senare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons