Analys

Björn Lindahl:Oljeprisraset skalperar de internationella bolagens vinster

Björn Lindahl

Första kvartalets låga oljepriser har skalperat de stora internationella oljebolagens vinster. Men resultaten är i många fall ändå bättre än farhågorna. Genom att de integrerade bolagen kontrollerar oljan hela från källan till konsumenten kan de kompensera för det låga oljepriset.

Under strecket
Publicerad
Annons

Till skillnad från de mindre oljebolagen, som bara letar efter och producerar olja, har företag som Exxon, BP och Shell andra verksamheter, däribland raffinaderier, oljehandel och lager. Därför drabbas de inte lika hårt när oljepriset har fallit från 108 dollar i genomsnitt första kvartalet 2014, till 54 dollar i genomsnitt för samma period i år. Även priset på naturgas har rasat. BP rapporterar ett tapp på 40 procent, från Shell kommuniceras 27 procent. Att det finns en skillnad beror på vilken marknad som är företagens största.

Fallet i oljepriset har förstås gjort att lönsamheten att hitta och producera råolja fått en rejäl knäck. BP rapporterade att vinsten i den delen av verksamheten sjönk med 73 procent, från 2,2 miljarder dollar första kvartalet 2014 till 0,6 miljarder dollar samma period i år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons