Annons
X
Annons
X

Oljeprisfallet sparar tusentals kronor för bilister

Trots att svenskarna inte är lika oljeberoende som förr påverkar det rekordlåga oljepriset ändå våra plånböcker. Vinnare är förstås den som kör mycket bil och värmer sitt hus med oljepanna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Fler alternativ än tidigare har minskat hushållens beroende av oljepriset. I dag är det till exempel färre än 30 000 hus i Sverige som värms med olja, jämfört med långt över 200 000 för 20 år sedan.

När det gäller bilar drivs de allra flesta fortfarande av bensin men de drar betydligt mindre och alternativ som el, gas och olika hybrider är betydligt fler.

– Trots att oljepriset är en mindre privatekonomisk faktor än tidigare kan den även i dag ha stor påverkan på vår ekonomi. De mest direkta effekterna går via priserna på till exempel bensin, diesel och uppvärmningsolja, säger privatekonomen Jens Magnusson på SEB.

Annons
X

Ett exempel är bensinpriset som under ett par år har fallit med 2 kronor. Bara det gör cirka 3 000 kronor per år för den som kör 1 500 mil om året, och 4 000 kronor för den som kör 2 000 mil.

Om man tittar lite bredare än de allra mest direkta effekterna på plånboken, framgår att även Sverige som land gynnas av det låga oljepriset.

– Vi är ett stort och glesbefolkat land och när hushållen behöver lägga mindre pengar på drivmedel kan de lägga mer på annat. Det i sin tur stimulerar konsumtionen, säger Jens Magnusson.

Eftersom Sverige inte producerar någon egen olja är det också en fördel för den energi- och drivmedelstunga industrin och åkerinäringen att oljan är billig. Att landet tjänar på ett lågt oljepris gör att det också kan gå bra för ett antal svenska företag. Det kan leda till bland annat bättre sysselsättningsmöjligheter och löneökningar för oss som bor här.

Samtidigt kan det låga oljepriset också innebära risker. En sådan är att vissa oljeproducerande länder blir stora förlorare på det låga oljepriset. Länder som Norge, Saudiarabien och många andra har genom åren byggt upp stora finansiella reserver genom sin oljeförsäljning. Dessa reserver består ofta av gigantiska fonder som investerat i utländska aktier. För att överbrygga de statsfinansiella problemen som uppstår nu när oljepriset faller så kommer många av dessa fonder att sälja stora tillgångar vilket kan pressa globala aktiepriser nedåt.

– Det kan förstås även drabba svenska sparare som får se sina aktietillgångar sjunka i värde. Hur stor och långvarig den effekten kommer att bli är dock omöjligt att säga.

En annan risk är miljö- och klimateffekter. På politisk nivå jobbas det för att Sverige ska minska beroendet av fossila bränslen. Det sjunkande världsmarknadspriset på olja riskerar att verka i motsatt riktning.

– Det kan dels innebära att vi till exempel fortsätter köra mer bil än vi borde göra och dels att politikerna behöver gå ännu hårdare fram med till exempel bensin-, miljö- och energiskatter, säger Jens Magnusson.

– Om oljepriset framöver vänder uppåt kan det blir riktigt dyrt eftersom det nya högre priset då ska kombineras med de nya högre skatterna.

Annons
Annons
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X