Annons
X
Annons
X

Oljepriset stiger inför Opec-möte

Världsmarknadspriset på råolja snuddade vid 63 dollar per fat under natten till onsdagen, dagen före ett Opec-möte där framtida produktionskvoter ska avgöras.

Av Reuters, TT

Enligt analytiker verkar råoljemarknaden ha etablerat en teknisk botten vid 60 dollar per fat, en prisnivå som är nästan dubbelt så högt som bottennappet på 32:40 dollar per fat i vintras.

Dessutom har oljepriset därmed med marginal tagit sig över snittpriset under de gångna 200 dagarna, vilket inte har hänt på åtta månader.

Oljepriset tog sig för nästan exakt två år sedan också över 200-dagarssnittet, ett steg som var starten på ett utdraget prisrally upp till över 147 dollar per fat i juli i fjol.

Annons
X

Samtidigt laddar de stora producentländerna i oljekartellen Opec upp inför torsdagens möte i Wien, där framtida produktionskvoter ska slås fast.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi sade på onsdagen att den globala ekonomin nu har tillräcklig styrka för att klara av ett råoljepris på 75-80 dollar per fat. Han sade sig dock inte se något omedelbart behov av att strama ut utbudet av råolja för att få upp priserna.

– Prisuppgången är ett resultat av optimism inför bättre tider som kommer i framtiden, sade han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Wien/Singapore TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X