Oljepriset når ny toppnivå

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO. Oljepriset har ökat till den högsta nivån på två år. I USA var priset för referensoljan WTI 32:60 dollar på fredagsmorgonen, för olja levererad i februari. Enbart under december har oljepriset ökat med fem dollar per fat.
Det är en kombination av internationell spänning, strejker i Venezuela och snöstormar i USA som lyft priset från en redan hög nivå. Nästa viktiga datum för om ett krig bryter ut mellan USA och Irak är den 27 januari. Då ska FN:s vapeninspektörer informera säkerhetsrådet om vad de hittat under sina kontroller i Irak.

Förutom den spända situationen i Mellanöstern ser det också ut som om det kan bli en kris mellan USA och Nordkorea, som de senaste dagarna återupptagit arbetet på en anläggning som kan tillverka plutonium, vilket behövs om en atombomb ska framställas.
Den mest akuta krisen, sett ur oljemarknadens synvinkel, är emellertid den snart månadslånga generalstrejken i Venezuela, som har varit speciellt effektiv inom oljeindustrin. Landet är världens femte största
oljeexportör och förser USA med 13 procent av den olja amerikanerna importerar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons