Oljemiljarder hjälper inte Bondevik

Om en månad, den 12 september, är det val i Norge. Men dagarna är obönhörligt räknade för Kjell Magne Bondevik som statsminister. Han har hamnat i en personlig vendetta med Carl I Hagen, som vill fälla hans regering oavsett valresultatet.

Under strecket
Publicerad
Villkoren för norsk politik har förändrats radikalt i och med att det stigande oljepriset tillfört många miljarder till 
landets kassa. Men detta hjälper inte statsminister Kjell Magne Bondevik i den personliga striden med Carl I Hagen.

Villkoren för norsk politik har förändrats radikalt i och med att det stigande oljepriset tillfört många miljarder till landets kassa. Men detta hjälper inte statsminister Kjell Magne Bondevik i den personliga striden med Carl I Hagen.

Annons

OSLO
Striden mellan de politiska veteranerna överskuggar att villkoren för norsk politik förändrats radikalt.
– Om oljepriset fortsätter att hålla sig över 50 dollar fatet kommer det att bli så mycket pengar att samtliga partier kan få sin önskelistor uppfyllda. Istället för långa diskussioner om vi har råd att renovera en skola eller att bygga en vägstump bör det läggas långsiktiga planer, säger Knud Nørve, som leder petroleumgruppen på analysföretaget Econ.
I går passerade oljepriset 65 dollar per fat. Norge är världens tredje största oljeexportör.
– Finansdepartementet räknar med att oljepriset de närmaste åren kommer att sjunka till 28–29 dollar per fat. Gör det inte det kommer staten varje år få 100 – 170 miljarder kronor mer i inkomster än vad man räknat med. Det är hög tid att man diskuterar hur dessa inkomster ska användas, säger Knud Nørve.
Hittills har emellertid Norge mest varit som Lottovinnaren som firar vinsten på tio miljoner kronor med en prinsesstårta och tror att livet kommer att fortsätta som förut.

Annons

Ett av skälen till att oljeinkomsterna hamnat i skymundan är att valkampen blivit en bitter personstrid mellan kristdemokraten Kjell Magne Bondevik och fremskrittspartiets ledare. Det var den 20 juni som Carl I Hagen kategoriskt slog fast att han inte kommer att stödja en regering som leds av Kjell Magne Bondevik efter valet. Skälet är att Bondevik vägrar att släppa in fremskrittspartiet i sin borgerliga koalition. Den består av kristelig folkeparti, høyre (som motsvarar de svenska moderaterna) och det lilla venstre, ett liberalt parti som har fler ministrar i regeringen än vad det har ledamöter i stortinget.
Sedan Hagens dödsdom över Bondevik som statsminister har de borgerliga partierna försökt låtsas som om ingenting hänt.
– Det är de tre partierna i samarbetsregeringen som väljer statsministerkandidat. Det är inte Hagen och det måste han acceptera. Vi kommer inte att regera tillsammans med fremskrittspartiet, säger Bondevik.
Många borgerliga politiker hoppas att Hagen inte kommer att genomföra sitt ultimatum. Där tar de nog fel. Hagen har fällt borgerliga regeringar förut. Om hans utspel bidrar till att fremskrittspartiet får ett högre valresultat är mer tveksamt.
Det har i alla fall gjort att valkampanjen inte bara handlar om regeringen sitter kvar eller om den röd-gröna koalition som Jens Stoltenberg leder ska ta över.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons