Annons
X
Annons
X

Oljeländer överväger att sälja "kyrksilvret"

Allt fler oljeländer försöker desperat finansiera sina utgifter när oljepriset är rekordlågt. Ryska giganter som oljebolaget Rosneft, flygbolaget Aeroflot och rederiet Sovcomflot kan komma att privatiseras till en del. Nigeria och Azerbajdzjan ber samtidigt om nödlån från Världsbanken.

Oljepriset
[object Object]
Oljepump i Bahrain. Foto: Hasan Jamali/AP

**Den 20:e januari i år sjönk **oljepriset till den lägsta nivån på 13 år. Nordsjöolja noterades då till 27,10 dollar per fat. Efter det bar det uppåt igen, till drygt 36 dollar. Under tisdagen låg oljepriset kring 33 dollar per fat.

De snabba svängningarna handlar om att oljehandlarna är nervösa för att bli sittande med oljelaster som de inte kan sälja utan att göra stora förluster. Det gäller speciellt de som spekulerar i att oljepriset ska falla ytterligare.

De flesta som handlar med olja tar aldrig emot en last, utan byter ett framtidskontrakt mot ett som ligger längre fram i tiden, en så kallad roll-over. Extra nervöst blir det vid månadsskiftet när handeln avslutas för den kommande månadens kontrakt.

Annons
X

Då kan även osannolika rykten, som att Ryssland och Saudiarabien blivit eniga om att skära ner produktionen med fem procent, få priset att skjuta i höjden.

Ju längre tid oljepriset är lågt, desto svårare blir det att finansiera statsbudgeten i många oljeländer. I länder som Saudiarabien och Norge finns det enorma oljefonder som krockkudde.

Andra länder, som Nigeria, har aldrig lyckats bygga upp någon buffert. För Ryssland kan det vara ett alternativ att privatisera vissa verksamheter.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även Saudiarabien har lekt med tanken på att börsnotera delar av det statliga Aramco, världens största oljebolag.

  **Nigeria räknar med ett **budgetunderskott i år på 15 miljarder dollar. De har bett om ett nödlån från Världsbanken på 2,5 miljarder dollar och ytterligare ett lån på 1 miljard dollar från Afrikanska utvecklingsbanken, ADB. Vid slutet av 2015 ansökte även Azerbajdzjan om ett nödlån i Världsbanken på 4 miljarder dollar.

  Än så länge avvisar Saudiarabien uppmaningarna från de mest ekonomiskt utsatta medlemsländerna i Opec om att oljekartellen bör inkalla till ett krismöte. Enligt saudierna är det för tidigt, eftersom sanktionerna mot Iran lyfts och oljemarknaden ännu inte sett hur mycket den iranska oljeexporten kommer att öka.

  **Den minskning av oljeproduktionen **som hittills har skett i USA handlar bara om tiotusentals fat per dag, medan överproduktionen ligger på mellan 1,5 och 2 miljoner fat per dag. Att Ryssland verkligen skulle privatisera Rosneft och andra nyckelbolag är emellertid långt ifrån säkert.

  Det handlar sannolikt mest om att försöka ge intryck av att ha fler resurser i det allt mer nådelösa kriget om marknadsandelar som oljeproducenterna för.

  Enligt en chef för en europeisk bank i Ryssland som uttalar sig anonymt till Financial Times är rederiet Sovcomflot det enda realistiska alternativet för en privatiseringen. Men sjöfarten är en av få verksamheter som är ännu mer krisdrabbade än oljeproduktion.

  Annons

  Oljepump i Bahrain.

  Foto: Hasan Jamali/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X