Annons
X
Annons
X

Oljekatastrof kan vara värre än befarad

Oljekatastrofen i Mexikanska golfen kan vara betydligt värre än vad både BP och den amerikanska regeringen tidigare hävdat. Forskare har upptäckt stora områden med läckt olja djupt nere i havet och nu ökar oron för att katastrofen ska slå ut havslivet utanför USA:s kust.

Nysläppta bilder feån 22 april visar hur oljeplattformen brinner mitt i Mexikanska gulfen.
Nysläppta bilder feån 22 april visar hur oljeplattformen brinner mitt i Mexikanska gulfen. Foto: AP

När Lyle Dehart, kapten på båten Rocking Angel, kom tillbaka från fisketuren i Mexikanska golfen i fredags fanns det inte bara nyfångade räkor i näten. Besättningen ombord upptäckte också en kladdig sörja på båtens skrov, däck och på fångsten.

Misstanken är enligt ett uttalande från Louisianas myndigheter att det rör sig om olja som strömmat ut från oljeriggen Deepwater Horizon, som efter en explosion sjönk den 22 april och dödade elva personer.

Exemplet är ett av många på den oro som nu sprider sig längs den amerikanska kusten mot Mexikanska golfen. Oljekatastrofen riskerar att slå hårt mot en region som är beroende av både fisket och av turistnäringen.

Annons
X

Myndigheterna har hittat oljerester på stränder söder om New Orleans samtidigt som oljan snart riskerar att nå Louisianas marskland. Ännu har varken oljebolaget BP eller myndigheterna presenterat någon fungerande lösning på hur oljeläckan ska stoppas.

Tvärtom, igår lördag tvingades BP medge att det senaste försöket att samla in oljan har misslyckats. ”Problemet är att vi måste arbeta på 1 500 meters djup”, förklarade företaget enligt USA Today.

Nu kommer dessutom ytterligare dåliga nyheter. Enligt ett forskarteam kan oljekatastrofen vara betydligt värre än vad både BP och myndigheterna har medgett.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Forskarna har hittat stora områden läckt olja djupt nere i havet som inte syns på ytan och som inte upptäckts på de satellitbilder som tidigare presenterats. Ett område är enligt New York Times 1,6 mil långt långt, 4,8 kilometer brett och drygt 90 meter tjockt. Oljan finns på mellan 700 och 1300 meters djup.

  – Jämfört med vad som finns på ytan är det chockerande mycket olja djupt nere i havet, säger Samantha Joye från universitetet i Georgia till New York Times.

  Att all olja inte kommer upp till ytan kan enligt tidningen förklara den diskrepans som finns mellan forskarnas beräkningar av hur mycket olja som läcker ut och myndigheternas uppgifter.

  Forskarnas beräkningar talar om mellan 25 000 och 80 000 fat olja per dag (1 fat = 159 liter), medan myndigheterna med hjälp av satellitbilder bara kunnat konstatera att runt 5 000 fat olja läcker ut varje dag.

  Men det är inte det enda som gör att missnöjet nu sjuder mot BP och oljeindustrin. Efter att BP:s vd Tony Hayward i en intervju med brittiska The Guardian förklarat att läckan är ”relativt liten” jämfört med ”den stora golfen” rasar miljöaktivister och boende i Louisiana.

  – Han är galen. Jag bryr mig inte om hur stor Mexikanska golfen är, all olja kommer ju hit, säger räkfiskaren Kenneth Theriot till nyhetsbyrån Reuters.

  Samtidigt ökar kritiken mot det kemiska medel som används för att lösa upp oljan. Tidigare har medlet, Corexit 9500 och Corexit EC9527A, bara använts för att lösa upp oljespill på ytan, men nu pumpar BP ut stora mängder av medlet även på havsbotten efter godkännande av amerikanska statliga myndigheter.

  Medlet löser upp oljan och skapar små droppar, men enligt forskare och lokala tjänstemän vet ännu ingen hur det påverkar djur- och växtlivet djupt nere i havet.

  – Vår oro grundar sig på att det praktiskt taget inte finns någon forskning kring hur de här kemikalierna påverkar havsbotten, säger Louisianas hälsominister Alan Levine enligt brittiska Observer.

  Annons
  Annons
  X

  Nysläppta bilder feån 22 april visar hur oljeplattformen brinner mitt i Mexikanska gulfen.

  Foto: AP Bild 1 av 5

  På bilden har plattformen börjat luta till följd av lågorna. Strax efteråt rasar plattformen ned i havet.

  Foto: AP Bild 2 av 5

  På den här bilden tagen av BP:s undervattenskameror syns hur olja läcker ut från ett rör under vattnet.

  Foto: AP Bild 3 av 5
  Foto: AP Bild 4 av 5
  Foto: AP Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X