Oljeborrning hotar torsken

Det stora oljesutsläppet på det norska Statfjordfältet kommer knappast nå kusten. Det dåliga vädret var i detta fall en god nyhet, eftersom det bröt upp oljeflaket. Men utsläppet har lett till en ny debatt om riskerna för fisket med oljeborrning i Barents hav och utanför Lofoten.

Publicerad
Annons

I fredags undersökte en miniubåt vad som skedde på Statfjord A-plattformen när 4000 kubikmeter råolja släpptes ut i samband med att ett tankfartyg lastade olja i onsdags. Det var först när besättningen ombord på fartyget såg att havet var fullt av olja som någon förstod att det måste vara något fel. Fartyget och plattformen kontrollmäter mängden olja bara en gång i timmen.

Med bilder från miniubåten kunde StatoilHydro konstatera att den 19 tum tjocka slangen som används för att föra över råoljan till tankfartyget slitits av helt och hållet. Den är i andra änden kopplad till en rörledning som går från plattformen någon kilometer ut, för att fartygen inte ska riskera att driva in i plattformen. Det var vid kopplingen till rörledningen som slangen slitits av.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons