Oljebolag påverkar USA:s miljöpolitik

WASHINGTON Trycket ökar på president George W Bush att erkänna hur överhängande klimatfrågorna är - inte minst som dokument visar att oljeindustrin påverkar Vita husets miljö- och energipolitik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den brittiske premiärministern Tony Blair har satt upp växthuseffekten som en huvudpunkt vid toppmötet i G-8-gruppen i Skottland om en månad. Ämnet kom upp i samtal i Vita huset sent i måndags och Bush anmärkte att ””vi måste veta mer”” - och tillade även att mer kärnkraft måste till om det blir ett bortfall av fossila bränslen.
Tidningsrapporter igår bekräftar misstankar om att den före detta oljebolagsdirektören från oljestaten Texas har nära band till sina gamla kontakter i branschen. Brittiska Guardian uppger att jätten ExxonMobile påverkade Bushadministrationens agerande rörande Kyotoavtalet och amerikanska New York Times återger hur en tidigare oljelobbyist ändrade ordalydelsen i policypapper om miljön.

Philip Cooney arbetade i The American Petroleum Institute innan han blev chef för Vita husets råd för
miljökvalitet. I faksimiler som Times publicerar syns bl a hur Cooney strök ett helt stycke om smältvatten från glaciärer och bergstoppar med kommentaren att detta närmade sig ””drömmerier””. Vita huset avslog begäran om en kommentar från Cooney, medan andra talesmän framhöll att den här typen av handfasta genomgångar ingår vid det gängse förhandsarbetet vid utformning av politiken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons